StoryEditor

V stovkách reštaurácií bola zlá hygiena či plesne

16.07.2013, 00:00
Zlá hygiena v kuchyni, nesprávne uskladňovanie potravín aj hotových jedál.

Takéto pochybenia odhalil v bratislavskej indickej reštaurácii Krishna Úrad verejného zdravotníctva. Reštaurácia za to dostala najvyššiu – 300-eurovú blokovú pokutu. „Bolo to deň po veľkej akcii, ľudia boli unavení,“ reagoval na závery hygienikov prevádzkar Krishny Štefan Ďurajka. Nedostatky už podľa neho odstránili.

Nie sú však jediní. Úrad našiel chyby v 28 percentách kontrolovaných subjektov, čo je 296 problémových reštaurácií. V mnohých prípadoch hygienici odhalili aj pleseň v chladničkách či na potravinách. „Najnebezpečnejším produktom plesní sú mykotoxíny. Aj v malých dávkach môžu poškodiť pečeň a obličky a sú rakovinotvorné,“ hovorí hygienička Margita Kaplánová.

Trend sa však zlepšuje, pri predošlej kontrole vlani v lete bolo v neporiadku 40 percent prevádzok.

Medzi najčastejšie chyby, ktoré odhalil úrad, bolo zmrazovanie mäsa dodaného do prevádzky v chladenom stave a nedostatočné alebo chýbajúce označenie pôvodu mäsa.

Plesne v chladničkách
V reštaurácii Červené víno v Modrom Kameni boli napríklad uskladňované potraviny v chladničke, ktorá mala plesnivé vnútro a tesnenie dvierok. „V rámci možností sme to odstránili, ale stále sa nám to tam vytvára. Nové tesnenie nevieme zohnať a na novú chladničku nemáme,“ povedala vedúca Anna Pečníková. Za nedostatky dostali 30-eurovú pokutu.

Na zozname úradu sa ocitla aj reštaurácia trojhviezdičkového Hotela Sitno. Tá v čase kontrol uskladňovala potraviny po dátume spotreby, vzduchotechnické zriadenie v kuchyni bolo silne znečistené, chladnička bola pokrytá špinavým obrusom, z políc v umyvárni trčali triesky a pokryté boli PVC obrusom, pod ktorým bola pleseň. „Zistené nedostatky sme ihneď, resp. v čo najkratšom čase odstránili,“ povedal HN riaditeľ hotela Adrián Švec. Aktuálne podľa neho robia aj obstarávanie na rekonštrukciu priestorov a technológie kuchyne, ktorá by mala prebehnúť do konca roka. „V rámci projektu dôjde k obnove všetkých strojno-technologických zariadení a zároveň k novému funkčnému členeniu pracovných plôch, tak aby vyhovovali legislatíve a hygienickým predpisom.“

Našli aj stafylokoka
Hygienici pri kontrolách dokonca objavili aj baktérie. Konkrétne išlo o Staphylococcus sp. a objavené boli u dvoch pracovníčok trebišovského zariadenia pre seniorov Lumen. Reakciu zariadenia sa HN včera nepodarilo zohnať.

Stafylokok býva v hnisavých ranách a vyrážkach, ale aj v nose, ušiach a krku. „Varom sa ničí, ale jeho toxín pretrvá aj var do 20 minút a môže takisto spôsobiť ochorenie. Jeho priebeh je potom veľmi ťažký a môže sa prejaviť už do dvoch hodín prudkým vracaním, bolesťami brucha a hnačkami. Je to dosť nepríjemné,“ povedala Kaplánová.

Pokuty a zatvorené prevádzky
Za pochybenia úrad celkovo na sankciách vyzbieral 10 655 eur. Najvyššie 300-eurové blokové pokuty vystavil reštaurácii Krishna, Hotelu Alibaba v Humennom a rýchlemu občerstveniu Sultán kebab v Komárne. O 2 500-eurovej pokute pre Kuchyňu Tomáš Slivoň v Palárikove, ktorá napríklad rozmrazovala kurčatá v kartóne na zemi, či uskladňovala suroviny po dátume spotreby, je stále vedené správne konanie.

Dve prevádzky boli aj dočasne zatvorené, medzi nimi reštaurácia Čierny orol v Liptovskom Mikuláši.

Dôvodom mala byť nedostatočná hygiena skladovania, nevyhovujúca manipulácia s pokrmami, nezabezpečený prívod teplej vody, skladovanie potravín po dátume spotreby a pomocná sila bez odbornej spôsobilosti. Prevádzkar reštaurácie Miroslav Jantoš ospravedlňoval chyby prestavbou budovy, v ktorej sídlia. „Od zimy nám sem zatekalo, konkrétne do skladovej časti. V čase kontrol sa práve robili stavebné úpravy.“ Na margo uskladňovania potravín po záruke Jantoš povedal, že neboli určené pre prevádzku a po kontrole úradu ich vyhodili. Prevádzka je v súčasnosti opäť otvorená. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 10:09