StoryEditor

Priamo z Gabčíkova: Dorazili prví utečenci. Boli sme viackrát v ohrození života, tvrdia

17.09.2015, 11:13

18 utečencov dorazilo dnes po 15.00 hod. do azylového domu v Gabčíkove. Areál bol strážený policajtmi, ktorí najprv vyhnali novinárov, neskôr ich však pustili dovnútra.

"Približne pred mesiacom sme utiekli zo Sýrie pred vojnou. Počas cesty sme sa viackrát ocitli v ohrození života. Som veľmi unavený, chcem sa konečne osprchovať a oddýchnuť si," povedal pre HN jeden z azylantov Sýrčan Alamur Samir, ktorý prišiel z rakúskeho tábora Traiskirchen.

Prvá skupina bola zúfalá

Pôvodne mala do Gabčíkova prísť skupina 42 Sýrčanov ubytovaných v rakúskom Krumpendorfe. Vo štvrtok (17.9.), najneskôr v piatok (18.9.), majú azylanti opustiť Krumpendorf, vyjadril sa pôvodne miestny poslanec Matthias Köchl.

Situácia sa ale zvrtla a táto skupina utečencov na Slovensko nakoniec nepríde, píše sa na webe verejnoprávnej ORF. "Keď sa utečenci dozvedeli, že by mali byť prevezení na Slovensko, zachvátilo ich veľké zúfalstvo," uviedol po novom Köchl.

"V Krumpendorfe dostávajú kurzy nemčiny a prebieha tam ich integrácia do života obce - a je otázne, či by to tak bolo aj na Slovensku," povedal poslanec. Kurzy nemčiny sú pritom nevyhnutné pri azylovom procese, ktorý by aj napriek dočasnému ubytovaniu na Slovensku ďalej pokračoval v Rakúsku. Na Slovensko nakoniec príde iná skupina utečencov - 18 žiadateľov o azyl zo Salzburgu.

"Z našej strany je všetko zabezpečené, ubytovanie pripravené. V tejto chvíli sa už pripravuje strava. Do platnosti vstupujú bezpečnostné opatrenia, ktoré sme už avizovali. Navyšujeme tiež počty policajtov na Obvodnom oddelení Policajného zboru v Gabčíkove - o desať," uviedol Netík. Podľa neho sa taktiež pracuje na vylepšení kamerového systému v obci.

Výtržnosti nebudú

"Opakujeme a zdôrazňujeme, že ide o žiadateľov o rakúsky azyl, ktorí budú na Slovensku dočasne, teda po skončení procesu sa vrátia späť do Rakúska. Preto nepredpokladáme, že by páchali trestnú činnosť alebo robili výtržnosti, keďže by to zmarilo ich šance na získanie azylu v Rakúsku," dodal Netík.

Minister vnútra SR Robert Kaliňák a spolková ministerka vnútra Rakúskej republiky Johanna Miklová–Leitnerová 21. júla tohto roka podpísali memorandum, na základe ktorého Slovensko prijme 500 dočasných rakúskych azylantov z rakúskeho centra prvého kontaktu v Traiskirchene.

"Slovenský účastník zabezpečí ubytovacie kapacity v ubytovacom zariadení pre najviac 500 žiadateľov za podmienok uvedených v tomto memorande o porozumení. Umiestňovanie žiadateľov v ubytovacom zariadení sa bude vykonávať postupne podľa dohody účastníkov. Celkový počet žiadateľov prijatých do ubytovacieho zariadenia môže byť po odchode niektorých prijatých osôb doplnený o ďalších žiadateľov, avšak ich počet nesmie presiahnuť 500 osôb v akomkoľvek čase ich umiestnenia v ubytovacom zariadení," konštatuje sa okrem iného v podpísanom memorande.

Slovensko poskytne dočasným rakúskym azylantom ubytovanie a stravu. Rakúsko bude podľa memoranda hradiť ich prepravu na Slovensko či ich vreckové. Ak by dočasní rakúski azylanti spôsobili v ubytovacom zariadení nejaké škody na majetku, podľa memoranda ich taktiež uhradí rakúska strana.

Policajti vyhnali novinárov

Novinári sa zhromaždili pred budovou, do ktorej majú prísť o 15.00 hod. prví utečenci z Rakúska. Podľa nášho redaktora Martina Sliza prišlo na miesto 5 policajtov, ktorí začali vytláčať novinárov. „Vyzvali nás, že máme opustiť areál, pretože to je súkromný pozemok, akademická pôda STU,“ hovorí Martin Sliz.

01 - Modified: 2007-09-19 12:59:50 - Feat.: 0 - Title: Inflácia v Zimbabwe klesla pod 7 tisíc percent
01 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár) 03 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 04 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 05 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 00:20