StoryEditor

Rozpočet je len rozprávkou, vyhlásil Miškov

11.12.2013, 10:49
Autor:
tasrtasr
Dnes sa v parlamente rokuje o štátnom rozpočte pre rok 2014. V sále sedelo len zopár poslancov.

Navrhovaný rozpočet verejných financií na rok 2014 je len rozprávkou o zodpovednej vláde, ktorá sa chce postarať o svojich občanov. "Peknou, milou, navoňanou, ale stále iba rozprávkou," vyhlásil dnes v Národnej rade (NR) SR nezaradený poslanec a bývalý minister hospodárstva Juraj Miškov v rámci rozpravy k zákonu roka.

„Ako to už v rozprávkach býva, na konci každej je zvonec a rozprávkam je koniec. Toto je koniec rozprávky o sociálnych istotách a konsolidácii tejto vlády," konštatoval Miškov a priamo v pléne symbolicky zazvonil zvoncom. Zároveň doplnil, že sa mu zdá, akoby rozpočet pripravovali ľudia bez sociálneho cítenia a empatie. Pomoc zo strany štátu potrebujú podľa neho nie úradníci, ale najmä mladí ľudia, sestričky, učitelia či seniori.

Vo svojom vystúpení sa bližšie venoval najmä rezortu hospodárstva, ktorý sám v minulosti viedol. Tu vláde vyčítal predovšetkým výrazné zníženie výdavkov, ktoré majú ísť na podporu podnikania. V návrhu sa majú podľa Miškova znížiť o takmer 70 %. Súčasne sa podľa jeho slov na akčný plán znižovania administratívnej záťaže podnikania určila len približne jedna štvrtina toho, čo za jeho ministrovania.

„Obraz, čo podnikateľ, to triedny nepriateľ, si po vzore ministra financií Petra Kažimíra začína osvojovať aj minister hospodárstva Tomáš Malatinský. Minister, ktorý by mal byť ombudsmanom podnikateľov," pranieroval šéfa rezortu hospodárstva Miškov. Nielenže sa podľa neho nedokáže postaviť "barbarstvám", ktoré pripravuje minister financií Kažimír, ale aj v oblastiach, kde by mohol pôsobiť "prorastovo a motivujúco", nerobí nič.

Celej vláde vyčítal, že dusí malé slovenské firmy, ktoré prežívajú zo dňa na deň a nerobí nič, aby na Slovensko pritiahla nové investície. "Kto má potom vytvoriť tie pracovné miesta, ako vzniknú?" pýtal sa opozičný poslanec. Nepáči sa mu tiež, že sa v poslednom období príliš často útočí na podnikateľov a sú prezentovaní ako vinníci všetkého zlého. Oni však podľa Miškova chcú iba to, aby im vláda dala pokoj a nestrpčovala im život, oni na oplátku vytvoria potrebné pracovné miesta.

S jeho slovami v rámci diskusie súhlasil aj poslanec OĽaNO Igor Hraško. Podľa neho, pokiaľ by vláda vytvorila výhodné prostredie pre podnikateľov, prinášali by jej dane a odvody a dávali ľuďom prácu. "Táto vláda sa skôr správa ako parazit, čiže organizmus, ktorý žije na úkor druhého organizmu a očakáva, že ten druhý ho bude nosiť na svojom chrbte," myslí si Hraško.


Kaník daroval Kažimírovi ruletu
Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) dostal dnes od poslanca opozičnej SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka predvianočný darček. Kaník mu počas rozpravy v parlamente daroval ruletu, pretože je presvedčený, že súčasný návrh rozpočtu je len tipovaním vlády, ako sa bude v budúcom roku vyvíjať ekonomika Slovenska. „To, čo tu máme, nie je plánovanie a zodpovedné načrtnutie vývoja krajiny, ale tipovanie. Je to naozaj kasíno," poznamenal počas dnešnej diskusie k návrhu rozpočtu na budúci rok Kaník.

Vlani šéfovi rezortu financií daroval sklenenú guľu, aby lepšie odhadoval ekonomické parametre rozpočtu. "Teraz vám podarujem lepší nástroj. Ruletu, pretože tento rozpočet je ruletou. Je tipovaním tejto vlády a vláda zatiaľ tipuje veľmi zle," myslí si Kaník. Zároveň podotkol, že vláde sa nepodarilo splniť ani rozpočtové ciele, ktoré si rezort financií stanovil pre tento rok.

„Výber daní vám nevyšiel, 200-tisíc ľudí zmizlo z trhu práce, ktorí pracovali na dohody, zamestnanosť sa nezvýšila. Ani zvýšenie odvodov pre živnostníkov neznamenalo vyšší príjem pre Sociálnu poisťovňu," tvrdí poslanec. Podľa jeho slov sa v súčasnosti pozitívne vyvíja len výber dane z pridanej hodnoty (DPH). "Nie však vďaka tomu, že rástlo hospodárstvo. Dosiahli ste to len tým, že sa konečne začalo úspešnejšie bojovať proti daňovým podvodom," uzavrel Kaník.


Rokuje sa o rozpočte. V sále je však málo poslancov
Čím je zákon dôležitejší, tým je menej zástupcov ľudu v sieni zákonnosti a je málo tých, ktorí pociťujú potrebu sa vyjadriť. Na úvod desiateho rokovacieho dňa 27. schôdze NR SR to v pokračujúcej rozprave k návrhu zákona o štátnom rozpočte vyhlásil poslanec Ján Mičovský (OĽaNO, na snímke). Narážal na to, že debatu o zákone roka sprevádza tradične vyľudnená rokovacia sála, v ktorej sedí len hŕstka poslancov.
      
Na margo samotného návrhu rozpočtu poznamenal, že si pomáha najmä jednorazovými príjmami. „Zdá sa mi to ako ľudsky a odborne nesprávne, že súhlasíte s tým, aby jednorazové zárobky SR boli prejedené. Považujem za nevyhnutné, aby ste vy ako odborník povedali, že nie ste ochotný to, čo krajina získa z jednorazových predajov, použiť do výdavkov. Myslím si, že vaša prvá povinnosť je povedať, že zadlženie krajiny je vážna vec, a preto treba tieto prostriedky preniesť na splácanie dlhu,“ odporúčal Mičovský ministrovi financií Petrovi Kažimírovi (Smer-SD).

Ministra zároveň poprosil, aby sa pokúsil pozerať do budúcnosti. „Aby sme neprejedali to, na čo nemáme právo a aby sme náš štátny dlh nepriblížili k nebezpečným hraniciam," dodal.
      
Kažimír sa k výzvam Mičovského nevyjadril. Svojho ministra sa ale zastala Eva Hufková (Smer-SD). „Minister Kažimír je určite zodpovedný ekonóm a odborník, mrzí ma, že ste ho hanili. Myslím si, že on a vláda najlepšie vedia, čo má a čo nemá byť v rozpočte. Nechajme to na neho, on je odborník,“ apelovala. Hufková zároveň deklarovala, že peniaze z jednorazových príjmov sa určite neprejedia. „Zostanú v rozpočte ako príjmy a budú znižovať deficit. Očakávame výrazne zrýchlenie rastu ekonomiky a vyšší výber daní, a to nie sú jednorazové opatrenia," uzavrela.
      
Debata o štátnom rozpočte, do ktorej sa hlásia takmer výlučne opoziční poslanci, trvá už od štvrtkového (5.12.) popoludnia. Do rozpravy je ešte sedemnásť ústne prihlásených poslancov. Po ich vystúpeniach bude nasledovať hlasovanie o zákone roka.

01 - Modified: 2005-10-19 16:21:00 - Feat.: 0 - Title: Vládna pomoc obetiam zemetrasenia pôjde cez humanitárne organizácie
01 - Modified: 2024-04-24 13:41:42 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte na tento rok 02 - Modified: 2024-04-08 11:52:40 - Feat.: - Title: Deficit štátneho rozpočtu sa medziročne zvýšil o takmer 40 percent, hlási rezort financií 03 - Modified: 2024-04-04 15:30:00 - Feat.: - Title: Poplatky na zaplatenie dôchodkov. Aj toto sľubovali? 04 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Medveď v Ústave 05 - Modified: 2024-03-27 14:56:10 - Feat.: - Title: Pellegrini nevylúčil mimoriadnu schôdzu k ústavnému zákonu pre medvede. Ide o kritickú situáciu, vraví
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 07:28