StoryEditor

Harabinovo oznámenie nikto nechce

11.03.2013, 23:00

Trestné oznámenie predsedu Najvyššieho súdu Štefana Harabina na troch sudcov Ústavného súdu zatiaľ nenašlo kompetentného vyšetrovateľa. Prípad si prehadzuje prokuratúra aj polícia.

S podozrením, že sudcovia Juraj Horváth, Ladislav Orosz a Sergej Kohút spáchali trestný čin zneužívania právomocí verejného činiteľa, sa Harabin obrátil koncom februára na Generálnu prokuratúru. Tá sa rozhodla vec posunúť na policajný okres do Košíc, kde Ústavný súd sídli.

Kauza ďalej putuje
"Okresné riaditeľstvo PZ v Košiciach prijalo v tejto súvislosti podanie Generálnej prokuratúry," informovala košická policajná hovorkyňa Jana Mesárová. Na tamojšej kriminálke však ústavných sudcov riešiť nebudú. Podľa Mesárovej podanie po jeho vyhodnotení postúpia na ďalšie konanie Národnej kriminálnej agentúre. "Z dôvodu vecnej príslušnosti," vysvetlila.

Ani v útvaroch prezidiálnej agentúry však oznámenie šéfa Najvyššieho súdu nemusí skončiť. Hovorca prezídia Michal Slivka nevedel dopredu povedať, či NAKA bude v tejto veci kompetentná. Prípad podľa neho môže putovať ďalej na kraj. "Musí to k nám najprv doraziť," vysvetlil.

Právny nezmysel?
Generálna prokuratúra sa k svojmu postupu včera nevyjadrila. Na stíhanie ústavných sudcov musí dať súhlas plénum Ústavného súdu. Predsedníčka Ivetta Macejková už predznačila, že sa polícia a prokuratúra postavia k Harabinovmu oznámeniu kladne. Podľa nej je "možné predpokladať", že príslušný orgán o stíhanie jej kolegov požiada.

Právnik Peter Wilfling považuje trestné oznámenie za právny nezmysel. Harabin sudcom vyčíta, že sa nevylúčili pri rozhodovaní o jeho disciplinárnom potrestaní. Ústavný súd odobral v roku 2010 šéfovi Najvyššieho súdu sedemdesiat percent ročného platu za to, že nevpustil na súd kontrolu z ministerstva financií.

"Ak sa sudcovia sami nepovažovali za zaujatých, neboli povinní oznámiť svoju zaujatosť, a preto nemohli ani spáchať trestný čin," vraví Wilfling. Podľa toho navyše Harabin mohol sám namietať zaujatosť sudcov, čo pri Kohútovi neurobil.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 05:57