StoryEditor

Kmotrík chcel stavať nemocnicu v Bratislave. Štát ho však vyškrtol

07.07.2015, 11:07
Autor:
TASRTASR


Veľkopodnikateľ Ivan Kmotrík. Snímka: HN/Peter Mayer

Zo súťaže o výstavbu a prevádzku novej univerzitnej nemocnice v Bratislave ministerstvo zdravotníctva vyškrtlo pre nesplnenie podmienok dvoch uchádzačov. Ide o spoločnosť Ivana Kmotríka GPN, aj slovenskú Sanigest CEE, ktorej vlastníkom je panamská firma. Do súťažného dialógu, ktorý by sa mal skončiť do konca roka, tak postúpilo päť medzinárodných konzorcií. Informovalo o tom dnes ministerstvo zdravotníctva.

Do ďalšej etapy postúpili Ribera Salud Infraestructuras, Metrostav a InterHealth Canada, Agel v spolupráci s Assuta Medical Centers, Rizzani de Eccher - Policlinico San Donato, ako aj konzorcium Pessina Costruzioni SpA - Dúha - Credinvest International Slovakia.

Podľa ministerstva ide o silné konzorciá a skúsených prevádzkovateľov moderných koncových nemocníc.

Ministerstvo je presvedčené, že prostredníctvom súťažného dialógu dosiahne optimálne nastavenie finálnych súťažných podmienok.

"Bude realizovaný v spolupráci so zainteresovanými subjektmi, najmä s Lekárskou fakultou UK, Slovenskou zdravotníckou univerzitou a sociálnymi partnermi. V rámci verejných konzultácií bude zainteresovaným subjektom umožnené klásť otázky, ako aj podávať návrhy a pripomienky," povedal hovorca rezortu Peter Bubla.

Španielsky holding Ribera Salud Grupo sa špecializuje na prevádzku zdravotných služieb na báze koncesie so štátom. Prevádzkuje tri univerzitné a jednu všeobecnú regionálnu nemocnicu v Španielsku.

Agel je zase jedným z najväčších poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

V Česku a na Slovensku prevádzkuje 15 nemocníc, niekoľko ďalších polikliník a iných zdravotníckych zariadení. Na projekte bratislavskej nemocnice chce spolupracovať s najväčšou súkromnou sieťou poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti v Izraeli Assuta Medical Centers.


Prečítajte si aj: Kmotrík buduje na východe impérium

 

                           Kmotríkovi schválili nový biznis. Môže kúpiť akcie od Skalice

 


Ďalší uchádzač, Interhealth Canada je prepojený s viacerými kanadskými verejnými aj súkromnými nemocnicami, univerzitami aj zdravotnými strediskami. Súťažiť chce i talianska developérska spoločnosť Pessina.

Do jej portfólia patria dve väčšie a viaceré menšie nemocnice, polikliniky a iné biomedicínske výskumné centrá.

Spoločnosť Rizzani de Eccher je rovnako taliansky developér. Stojí za nemocnicami vo viacerých talianskych mestách. V konzorciu je so súkromnou milánskou univerzitnou nemocnicu patriacou do siete Gruppo San Donato.

Celkovú cenu zákazky ministerstvo odhadlo na 6,3 miliardy eur. Táto suma neobsahuje len predpokladané investície na výstavbu vo výške 200 miliónov až 250 miliónov eur, ale predstavuje i celkový súhrn ročných výnosov súkromného partnera počas 30-ročnej prevádzky.

Nová nemocnica sa má nachádzať v súčasnom areáli Nemocnice sv. Michala na bratislavskej Patrónke.

01 - Modified: 2007-07-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tam, kde vládne klavír
01 - Modified: 2024-04-04 11:27:27 - Feat.: - Title: Pri zámene pacientiek pochybil zdravotník, tvrdí pražská nemocnica. Lekári spôsobili potrat 02 - Modified: 2024-03-28 13:33:11 - Feat.: - Title: Fatálna zámena pacientiek: V Prahe spravili tehotnej žene zákrok, kvôli ktorému potratila. Stalo sa to pri bežnej kontrole 03 - Modified: 2024-03-28 13:34:48 - Feat.: - Title: Potrat namiesto bežnej kontroly. V Česku nastala fatálna zámena 04 - Modified: 2024-03-20 12:14:35 - Feat.: - Title: Lekári prehovorili o veľkom požiari v košickej nemocnici: Boja sa chodiť do práce, mohli zhorieť novorodenci 05 - Modified: 2024-03-19 11:34:09 - Feat.: - Title: V Prešove by mohla vzniknúť nová nemocnica. V súčasnosti sa preverujú možnosti
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 08:41