StoryEditor

Slováka obvineného z objednania vraždy opäť nevyhostili

16.09.2013, 17:57
Na Mareka Trajtera je vydaný zatykač za objednávku vraždy kontroverzného podnikateľa.

Ani na druhý pokus sa nepodarilo dostať Mareka Trajtera zo Seychel do rúk slovenských orgánov. Muž, na ktorého bol vydaný medzinárodný zatykač, si mal podľa našej polície objednať vraždu kontroverzného podnikateľa Romana Deáka. Už niekoľko mesiacov žije v exotickej krajine. Po prvý raz mali Trajtera vyhostiť už v máji. Tamojšie orgány ho dostali na palubu lietadla komerčnej linky. Keď však vyhlásil, že svojich sprievodcov nepozná, letenku si nekúpil a nikam letieť nechce, kapitán s ním odmietol odletieť. Tento víkend sa situácia podľa seychelských médií zopakovala. Aj keď imigračné úrady kontaktovali kapitána lietadla, ten Trajtera na palube mať nechcel. Nepomohlo ani, že sa do celej akcie vložil seychelský minister vnútra a dopravy Joel Morgan.

Už zajtra bude seychelský súd rozhodovať, či Trajtera vydá na Slovensko, alebo nie. V prípade pozitívneho verdiktu je podľa našich informácií v hre aj možnosť, že Slováka priviezie vládny špeciál. To však nie je lacná záležitosť. Náklady na takýto prevoz môžu presiahnuť sumu 100-tisíc eur. O vydanie Trajtera na Slovensko usiluje aj naše ministerstvo vnútra. „Má stále platné slovenské občianstvo. Seychelské občianstvo mu bolo právoplatne a definitívne odobraté seychelskými orgánmi a rozhodnutie potvrdené domácim súdom,“ reagoval poradca ministra vnútra Roberta Kaliňáka Ivan Netík.

Trajter mal totiž pri žiadosti o seychelské občianstvo zámerne uviesť nepravdivé údaje. „Tvrdí, že nikoho v konaní o udelenie občianstva neoklamal, získal ho zákonne a podľa našich zákonov tak slovenské občianstvo stratil,“ reaguje Trajterov advokát Peter Agalarev. O opätovnom pokuse o vyhostenie svojho klienta sa dozvedel len od jeho právneho zástupcu na Seychelách. „Podľa mojich informácií sa všetko malo udiať za asistencie slovenských policajtov, napokon však odleteli bez neho,“ reagoval pre HN. Za to, že nespolupracoval a nenechal sa dobrovoľne vyviezť z krajiny, mali podľa Agalareva jeho klienta miestni muži zákona dokonca zbiť. Informujú o tom aj seychelské médiá.

Vražda Romana Deáka
Kontroverzného podnikateľa zavraždili v októbri 1999 v bratislavskej Dúbravke.
Do hrudníka a tváre ho zasiahlo spolu 19 rán zo samopalu a pištolí.
Po trinástich rokoch polícia z vraždy obvinila piatich mužov – medzi nimi aj Róberta Lališa zvaného Kýbel a Martina Biháriho alias Rusa.
Objednávateľom vraždy má byť podľa polície práve Marek Trajter.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:48