StoryEditor

Jedna poisťovňa má byť o rok neskôr

11.07.2013, 00:00
Vyhlásenia ministerky zdravotníctva, že sa hlavné termíny zavedenia jednej zdravotnej poisťovne posúvať nebudú, už neplatia.

Vyhlásenia ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej, že sa hlavné termíny zavedenia jednej zdravotnej poisťovne posúvať nebudú, už neplatia. Unitárny systém poistenia mal byť zavedený budúci rok, nakoniec by sa tak malo stať až v januári 2015. Informovala o tom agentúra TASR odvolávajúc sa na pripravovaný Transformačný zákon. Ten oficiálne ešte nie je zvrejnený, aj keď pôvodne mal platiť už od mája. Doteraz ho však rezort nepredložil ani na pripomienkovanie.

Posun termínu ministerstvo nezdôvodnilo.

Jeho hovorkyňa Zuzana ČIžmáriková povedala, že detaily budú komunikovať až po predložení zákona. „Konkrétne termíny ministerstvo zverejní v rámci medzirezortného pripomienkového konania riadnym konaním,“ dodala.

Neisté plány
Podľa analytika INEKO Petra Goliaša môže posun vládnych plánov súvisieť s tým, že verejné financie sú v zlom stave. „Možno vláda vyhodnotila, že by nebolo populárne teraz vyplatiť veľkú sumu súkromných poisťovniam, keď štátny rozpočet má problémy, má výpadky daní a zdá sa, že dlh bude rásť rýchlejšie.“ Môže to podľa neho ale súvisieť aj s prezidentskými voľbami. „Vláda pred nimi nechce robiť žiadne nepopulárne veci.“

Pre súkromné poisťovne je to skôr signál, že ani vláda si nie je istá svojimi plánmi. „Predpokladané termíny sa dlhodobo neplnia, a tak sa dá predpokladať, že celý politický nezmysel jednej poisťovne už nepatrí medzi rezortné ani vládne priority. Ak sa to potvrdí, bude to dobrá správa pre zdravotníkov aj pre pacientov,“ povedal hovorca Dôvery Branislav Cehlárik. „Naďalej sme presvedčení, že prechod na jednu poisťovňu v žiadnom prípade neprinesie lepšiu zdravotnú starostlivosť. Každopádne veríme, že týmto posunom vznikne priestor na odbornú diskusiu o tom, čo kvalitu zdravotnej starostlivosti na Slovensku skutočne zlepší,“ dodala hovorkyňa Unionu Judita Smatanová.

Otázny Slovak Telekom
Vznik jednej poisťovne a odkúpenie či vyvlastnenie súkromných poisťovní sa malo udiať pôvodne už budúci rok. Doteraz chýba potrebná legislatíva, nebol ani vypísaný tender na audítora, ktorý má poisťovne oceniť. Zvolenská napriek tomu tvrdila, že ich plány to neohrozí.

Premiér Roberta Fica pripúšťal posun iba, ak by sa nepodarilo rýchlo vzdať štátnych aktív. V tejto súvislosti sa spomínal Slovak Telekom. Stále však nie je jasné, či a kedy sa slovenské podiely predajú. „Sme v úvode rokovaní s nemeckou stranou. Dnes ešte nemôže byť daný žiaden záver o ďalšom postupe. Nikdy ale neboli peniaze z predaja explicitne viazané na vyplácanie majiteľov súkromných poisťovní. My ich dáme do štátneho rozpočtu a čo sa s nimi stane, rozhodnie neskôr niekto iný,“ povedal hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 08:03