StoryEditor

Pacient za lieky zaplatí menej. Na úkor poisťovní

28.09.2012, 00:00
Zdravotníctvo. Ministerka Zuzana Zvolenská chystá zníženie doplatkov pre kardiakov a diabetikov.

Lieky pre kardiakov, alergikov či diabetikov zlacnejú. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (Smer) plánuje od budúceho roka znížiť doplatky pacientov na úkor zdravotných poisťovní. Tie zaplatia ročne za úhradu liekov o štyri milióny eur viac ako doteraz. Počíta s tým novela vyhlášky, ktorú Zvolenská mieni predložiť do pripomienkového konania.

Menej o 20 až 50 eur
Zvolenská upravuje pravidlá, ktoré nastavil jej predchodca Ivan Uhliarik (KDH). „Opakovane sme pol roka upozorňovali ministerstvo zdravotníctva, že tá vyhláška nie je v poriadku a je v neprospech pacientov,“ povedala predsedníčka Slovenskej hypertenziologickej spoločnosti Slavomíra Filipová. Pacient s vysokým krvným tlakom by podľa nej mohol po novom ušetriť 20 až 50 eur mesačne.

Súkromné poisťovne protestujú
Ministerkin zámer sa nepozdáva súkromným poisťovniam. Hovorkyňa súkromnej poisťovne Dôvery Monika Šimunová pripomína, že pacienti majú aj dnes k dispozícii porovnateľné lieky bez doplatku.

,,Bol by chybou, ak by sme zvyšovali náklady," reagovala Šimunová. Hovorkyňa poisťovne Union Judita Smatanová zase varuje, že ak budú musieť v jednej oblasti zdravotnej starostlivosti vydať viac prostriedkov, v iných druhoch ich budú musieť usporiť. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa plány ministerstva nekomentovala.

Ministerka si posilní právomoci
Zvolenská tvrdí, že ak by nezasiahli, chorým by sa každý kvartál pri určitých skupinách liekov neúnosne zvyšovali doplatky. Ani ako šéfka rezortu zdravotníctva by pri tom nemohla zakročiť. Preto plánuje súčasne rozšíriť svoje kompetencie. Napriek tomu, že budú mať tieto lieky vyhláškou stanovené ceny, Zvolenská ich bude môcť ešte viac stlačiť. „V prípade, že sa stane extrém a ceny liekov veľmi stúpnu, najmä sa to týka chronických ochorení, budeme môcť zasiahnuť. Doteraz takáto možnosť nebola,“ priblížila ministerka.
Lieky majú byť lacnejšie od apríla. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 00:21