StoryEditor

Slovák, ktorý kontroluje bankám miliardy

19.12.2011, 23:00
Juraj Morávek (na snímke) sa stal špičkovým audítorom, ktorý dohliada na biznis s veľkými peniazmi.

V chorvátskom Záhrebe sa vypracoval na špičkového odborníka jednej z najväčších audítorských firiem sveta. V Deloitte, ktorý patrí do top štvorky, pracuje už 17 rokov. Pod palcom má audit bánk, fondov, lízingoviek a stavebných sporiteľní. „Momentálne mám na starosti kontrolu hospodárenia medzinárodných a lokálnych bánk. Medzi mojich najväčších klientov patrí Chorvátska národná banka, Raiffeisen Bank či OTP Banka,“ hovorí 39-ročný rodák z Bratislavy Juraj Morávek.
Spomína aj ďalšie projekty v Austrálii, na Novom Zélande, v Japonsku, Británii a Rakúsku. Veľké banky, s ktorými spolupracuje, ovládajú rádovo miliardy eur.

Cestovateľ a finančník
Morávek začal pracovať v Deloitte už v polovici 90. rokov v Bratislave. Bol ešte len študent vysokej školy, keď sa mu podarilo odštartovať kariéru v biznise. Svoj úspešný štart pripisuje šťastiu, znalosti angličtiny, ale aj odvahe. „Telefonoval som do niekoľkých firiem priamo na vedúce pozície. Smelo som sa ich opýtal, čo mám robiť, ak chcem byť jeden z nich. Tento viac-menej neformálny prístup mi pomohol, aby si ma všimli,“ opisuje Morávek svoje začiatky v bankovníctve.
Po štúdiách ho však zlákali možnosti v zahraničí. Cez firmu Deloitte sa dostal do niekoľkých krajín, čo mu umožňovalo spoznávať zvyky, mentalitu a kultúru rôznych národov. Zároveň ho fascinovalo pracovať v novom a neznámom prostredí. „Naučil som sa vnímať miestne špecifiká a citlivo s nimi zaobchádzať. Napokon, je to všetko o práci s ľuďmi.“

Príležitosti pre Slovákov
Skutočné možnosti sa mu však začali otvárať až v Austrálii. Ako prvý človek z nášho regiónu sa prepracoval na pozíciu riaditeľa v Deloitte. V Sydney strávil niekoľko úspešných rokov. Pracoval pre klientov ako Merill Lynch, Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ alebo Citibank. A ako sám hovorí, podarilo sa mu otvoriť dvere aj pre ďalších Slovákov, ktorí tam hľadali podobné príležitosti.
Dnes je zodpovedný za audit finančných inštitúcií v štátoch ako Chorvátsko, Bosna a Hercegovina a Slovinsko. Pod palcom má tiež rôzne pobočky svetových bánk v týchto krajinách. „Naďalej spolupracujem s našou pobočkou v Sydney a snažím sa organizovať výmeny ľudí. Momentálne opäť pôsobím aj na slovenských projektoch, takže mám stále kontakt s dianím na Slovensku,“ dodáva.
Juraj tvrdí, že veľa svojich cieľov a profesionálnych snov si už splnil. Avšak chcel by naďalej napredovať vo firme. „Môj osobný cieľ v tejto oblasti je okrem poskytovania prvotriedneho servisu klientom aj výchova nových talentov. Je príjemné vidieť, ak dáte možnosť šikovným ľuďom uplatniť sa a potom sledovať ich profesionálny rast v priebehu niekoľkých rokov.“

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 10:22