StoryEditor

Továreň na vakcíny siaha k SDKÚ-DS

Kauza továrne na vakcíny siaha k firme blízkej bývalému pokladníkovi SDKÚ-DS Igorovi Kucejovi.

Kauza spornej továrne na vakcíny siaha až k firme blízkej bývalému pokladníkovi SDKÚ-DS Igorovi Kucejovi. HN zistili, že spoločnosť Bau3Mex Jozefa Kopernického, ktorý s Kucejom podniká, stavia výskumný pavilón. Doteraz prísne tajný projekt preveruje vláda pre pochybnosti okolo financovania.

Firmu vybrala správa rezerv
Výstavba fabriky za milióny eur má dve časti. Hlavný areál sa stavia v Malackách, ďalšie priestory v Slovenskej akadémii vied v Bratislave. Práve túto časť má na starosti spoločnosť Bau3Mex, potvrdil HN šéf akadémie Jaromír Pastorek. „Túto firmu obstarávala Správa štátnych hmotných rezerv, lebo za celý tento projekt zodpovedali oni.“ Zatiaľ Bau3Mexu podľa Pastoreka vyplatili 200-tisíc eur, dlhujú im ďalších 160-tisíc.

Kopernický včera odkázal, že s Malackami nemá nič spoločné, a preto nebude na otázky reagovať. „Robili sme pre SAV niečo,“ povedal člen Predstavenstva Bau3Mexu Miroslav Gašpárek s tým, že na podrobnosti si nepamätá.

Prestavba podľa Pastoreka u nich stále prebieha. Obe časti, v Malackách aj v Bratislave, majú stáť okolo 24 miliónov eur.

Zvažujú trestné oznámenie
O projekte rozhodla bývalá šéfka Správy štátnych hmotných rezerv Eva Hrinková, nominantka SDKÚ. Mobil včera nedvíhala. Nové vedenie správy v prípade zvažuje trestné oznámenie. „Ak budú zistenia, ktoré by mohli nasvedčovať, že boli spáchané trestné činy, či už podvodu, bezdôvodného obohatenia alebo korupcie,“ spresnil nový riaditeľ správy Kajetán Kičura. Pochybnosti vyvoláva umiestnenie fabriky na Záhorí a fakt, že ju začali stavať bez toho, aby bolo známe, kto tu bude vakcínu vyrábať.

Za pozemky na Záhorí zaplatila štát viac než 450-tisíc eur. Pôvodne mala hala stáť v Šarišských Michaľanoch, kde firma Imuna Pharm núkala pozemky aj potrebnú budovu za 1 euro. Z odtajnených dokumentov, ktoré majú HN k dispozícii, vyplýva, že štát uzatvoril zmluvu o budúcej zmluve s Imuna Pharmou, ktorá je jediným slovenským výrobcom vakcín. Hrinková ju však nenaplnila. Začala hľadať novú lokalitu, na jej výber ustanovila poradnú komisiu.

Výhodné Malacky?
„Malacky nám vyšli ako najvýhodnejšie,“ tvrdí členka komisie Silvána Hrušovská. Podrobnosti sľúbila vysvetliť na osobnom stretnutí, na ktoré však neprišla.

V komisii bol aj Ján Koritko, ktorý je obvinený v kauze platinových sitiek. V správe komisie sú zavádzajúce údaje, členovia uviedli, že pozemok v Šarišských Michaľanoch je na predaj v cene 30 eur za meter štvrocový. V tom čase im riaditeľka Imuna Pharm Iveta Rakacká listom ponúkla celý pozemok za symbolické euro.

Za pozemky na Záhorí štát zaplatil spoločnosti Lugo, za ktorou stojí developerská spoločnosť HB Reavis.
Proti výstavbe sa postavili aj občania z Malaciek, v meste okrem iného nie je kafiléria a obávajú sa nebezpečného odpadu. Kabinet do dvoch týždňov rozhodne, čo s fabrikou. Premiér Robert Fico (Smer) povedal, že ju možno stopne.

Nový šéf Správy štátnych hmotných rezerv Kičura považuje pandemický pavilón za „fantastickú vec“, ak by sa obstarával transparentne. Slovensko by sa podľa neho stalo sebestačné, pokiaľ ide o vakcíny v čase pandémie. Obavy o bezpečnosť považuje za neopodstatnené. Pripomenul, že vakcíny sa budú vyrábať len v čase ohrozenia.

Na SDKÚ ukázal Fico
Až po kontrole sa správa vyjadrí, kto staval hlavnú budovu pri Malackách. Kauzu spojil s SDKÚ Fico. Kucej pre HN odpovedal rovnako ako Kopernický, že v Malackách Bau3Mex nestavia. Spolu s Kopernickým figurujú v obchodnom registri vo viacerých firmách. Kopernický vlastní s Kucejom modernú šesťpodlažnú budovu v tesnej blízkosti prezidentského paláca, ktorú získali v roku 2004 od Slovenských telekomunikácií. V čase tohto obchodu bola v predstavenstve ST za štát manželka bývalého pokladníka SDKÚ Gabriela Palacku Eleonóra Valentová.
SDKÚ prostredníctvom hovorcu Michala Lukáča uviedla, že verí v skoré vyriešenie kauzy.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 07:10