StoryEditor

Dzurinda končí. Lídrom modrých bude Žitňanská

12.03.2012, 23:00
Faktickým lídrom SDKÚ-DS je odvčera Lucia Žitňanská. Bude viesť rokovania strany s Ficom.

Bude viesť povolebné rokovania strany s Robertom Ficom a jej slovo má rozhodnúť o obsadení miest v parlamentných výboroch, ktoré si „modrí“ vybojujú. Podpredsedníčka strany prevzala moc od Mikuláša Dzurindu, ktorý vyvodil osobnú zodpovednosť za volebný neúspech. „Nebudem sa uchádzať o post predsedu našej politickej strany,“ vyhlásil pred novinármi na adresu povolebného kongresu SDKÚ-DS, ktorý bude v polovici mája. Dzurinda však ostáva radovým poslancom, chce pôsobiť v zahraničnom parlamentnom výbore.

 

Lídri ostatných pravicových strán sa k Dzurindovmu kroku veľmi nevyjadrovali. Šéf SaS Richard Sulík pre TASR povedal, že prišlo na ich slová. „Ale stalo sa to päť minút po dvanástej. Keby to urobil skôr, voľby mohli pre pravicu dopadnúť úplne inak.“

Žitňanská chce na kongrese získať predsednícku stoličku. Tvrdí, že jej cieľom je navrátiť dôveru voličov v stranu. Oficiálneho protikandidáta zatiaľ nemá. „Alternatívou je Pavol Frešo, ktorý dobre dopadol vo voľbách v preferenčných hlasoch, je županom a má prirodzenú autoritu, aby sa mohol uchádzať o tento post,“ povedal Viliam Novotný. Frešo zatiaľ záujem o post šéfa strany nepotvrdil. „Lucia Žitňanská je správna kandidátka na pozíciu predsedu. Mám záujem byť členom tohto tímu, ktorý bude robiť novú ľudovú a zrozumiteľnú politiku,“ povedal pre HN.

Podporu Žitňanskej zatiaľ vyjadril Mikuláš Dzurinda, ktorý bude formálne predsedom až do kongresu. Na vrcholné funkcie strany už nebude kandidovať ani Milan Hort a z funkcie riaditeľa ústrednej kancelárie strany odstúpil aj Kamil Homoľa.

01 - Modified: 2004-07-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nový cenník ešte nebude platiť 02 - Modified: 2004-07-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Národniari zvažujú žalobu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 02:45