StoryEditor

Dodávatelia liekov vyhlásili vojnu Uhliarikovi

19.03.2012, 23:00

Ceny liekov by sa do mája nemali meniť vôbec. Aspoň tak to tvrdí Asociácia dodávateľov liekov a zdravotníckych pomôcok. Ministerstvo zdravotníctva pod vedením Ivana Uhliarika (KDH) zverejnilo nové ceny liekov, ktoré majú platiť od apríla. Asociácia je však presvedčená, že to urobili v rozpore so zákonom a s ústavou. Ceny by sa podľa nej nemali meniť, kým rezort svoju chybu neopraví.

V hre je aj Ústavný súd
Dodávatelia liekov očakávajú, že im pre zmenu cien klesnú zisky. „Ak nám tým vznikne škoda, budeme žiadať jej náhradu v súlade so zákonom o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci,“ informovala Zuzana Vavrincová z asociácie. Dodávatelia totiž ešte môžu mať lieky na sklade v starých cenách, po novom ich budú musieť predávať tak, ako im určil rezort zdravotníctva. Asociácia sa chce preto obrátiť na Generálnu prokuratúru, zažalovať ministerstvo na súde a v prípade potreby dať problém preskúmať aj Ústavnému súdu.

Podľa právnej analýzy asociácie rezort svojím konaním uvádza držiteľov registrácie liekov do stavu právnej neistoty. Ministerstvo totiž 14. marca zverejnilo na svojom webe zoznam kategorizovaných liekov a liekov, ktorým úradne určilo novú cenu. Asociácia však tvrdí, že podľa zákona nemôže ministerstvo zmeniť ceny liekov len zverejnením ich nového zoznamu, ale tým, že dodávateľom liekov doručí rozhodnutie o zmene. Má to byť presne v pätnásty deň v mesiaci. „Keďže to nespravili, platia staré ceny a zmena bude možná až od mája,“ tvrdí Vavrincová.
Asociácia poslala ministrovi Uhliarikovi list v piatok, jeho hovorkyňa Katarína Zollerová včera tvrdila, že ho ešte nedostal. Poslali sme jej jeho elektronickú verziu, aby sa k nej vyjadrila, ale odmietla. „Keď list príde, potom si ho ministerstvo naštuduje a vyjadrí sa,“ odpovedala Zollerová.
Lieky drahšie o 500 eur
Ondrej Sukeľ zo Slovenskej lekárnickej komory názor dodávateľov liekov podporuje. „V princípe majú pravdu. Ministerstvo si samo schválilo nové podmienky, a teraz ich porušuje.“ Zmenu však neočakáva, lebo si myslí, že si rezort splnil oznamovaciu povinnosť bez ohľadu na to, či nový zoznam liekov zverejnilo pätnásteho marca, alebo deň predtým.

Podľa novej kategorizácie vypadlo zo zoznamu 195 liekov, na ktoré by už pacientom nemali prispievať zdravotné poisťovne. Najvyšší doplatok má mať liek na ženskú neplodnosť Diphereline, ktorý pre pacientky zdražie zo 126,87 na 608,13 eur. Podobne za liek na HIV Trizivir, ktorý bol doteraz bez doplatku, si majú pacienti po novom priplatiť 572,79 eura. Zo zoznamu liekov, ktoré aspoň čiastočne hradí poisťovňa, vypadli tiež aj tie najbežnejšie lieky proti bolesti ako Ibuprofen, Ibalgin, Iburion či Brufen. Znamená to, že pacienti si ich budú musieť kupovať za plnú cenu z vlastného.
Ministerstvo tvrdí, že nové ceny budú v praxi platiť až od mája. „Lekárne ich môžu už od apríla nakupovať za druhú najnižšiu cenu v EÚ, ale do mája budú mať prechodné obdobie, aby dopredali staršie a drahšie zásoby,“ informovala Zollerová.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 16:11