StoryEditor

Tatry a Pieniny dobrovoľníci upratali od stoviek kilogramov odpadkov

24.09.2011, 19:36
Autor:
TASRTASR

Do akcie Čisté hory sa dnes na území dvoch slovenských národných parkov zapojilo vyše 1700 ľudí. TASR o tom informovala mediálna zástupkyňa Štátnych lesov Tatranského národného parku Lenka Burdová s tým, že väčšinu účastníkov záslužného podujatia tvorili deti. Dobrovoľníci vyzberali na území Vysokých Tatier približne 400 kilogramov odpadu a ďalších 500 na Pieninách.

"Najčistejšími lokalitami v Tatranskom národnom parku po dnešnom dni sú Štrbské Pleso, Tatranská Lomnica, Hrebienok a Zverovka v Roháčoch v Západných Tatrách. V týchto lokalitách bolo totiž najviac z vyše 1700 účastníkov práve skončenej akcie Čisté hory," priblížila Burdová.

"Na nástupných miestach sme rozdali približne tisíc párov gumených rukavíc a tisíc kusov plastových vriec rôznej veľkosti. Odhadujeme, že deti a dospelí dobrovoľníci vyzbierali na tatranských turistických chodníkoch tentoraz približne 400 kilogramov odpadkov," uviedol na margo výsledných údajov akcie Čisté hory jej koordinátor Igor Stavný.

Burdová ďalej podotkla, že z územia Tatranského národného parku vyviezli v jeden a pol tonovom kontajneri aj časť bývalej bobovej dráhy. Ďalších približne 500 kilogramov odpadkov vyzbierali dobrovoľníci v Prielome Dunajca v lokalite Pieninského národného parku.

Štátne lesy Tatranského národného parku zorganizovali akciu Čisté hory už tridsiatytretíkrát. Výdaj prázdnych a zber naplnených plastových vriec zabezpečilo na 13 nástupných miestach od Oravíc až po Červený Kláštor 25 pracovníkov štátnych lesov a približne 10 zamestnancov Správy Tatranského národného parku.

Takmer 37.000 dobrovoľníkom sa počas uplynulých desaťročí podarilo očistiť územie Tatier od približne 57.500 kilogramov rôzneho druhu odpadu. Najväčší rekord dosiahli v roku 1980, keď z turistických chodníkov znieslo 1400 ľudí až 7655 kilogramov odpadkov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:34