StoryEditor

Kupovanie poslancov preverí polícia

06.09.2011, 00:00
Aktivity Penty a korupcie v parlamente pri schvaľovaní zdravotníckej reformy preverí polícia.

Šesť rokov stará depeša americkej ambasády, ktorá hovorí o aktivitách Penty a korupcii v slovenskom parlamente pri schvaľovaní zdravotníckej reformy v roku 2004, neostane bez povšimnutia trestných orgánov.

Šéf úradu špeciálnej prokuratúry Dušan Kováčik mieni o depeši hovoriť s riaditeľom úradu boja proti korupcii Petrom Kovaříkom na ich pravidelnom stretnutí. „Určite prejednáme i túto záležitosť a dohodneme sa na nejakom postupe,“ povedal.

Dôležité podľa Kováčika bude, či sa podarí získať ďalšie informácie, respektíve iné zdroje. Neočakáva totiž, že by USA materiál autorizovali.

„Tie sa k tomu ani nepriznajú.“

Minister vnútra Daniel Lipšic je v otázke prípadného trestného stíhania skeptický. Korupciu podľa neho treba odhaliť hneď vtedy, keď sa deje, ináč sa ťažko dokazuje. „A nesmierne ťažko po toľkých rokoch. To hovorím otvorene,“ uviedol pre HN.

V tajnej diplomatickej správe, ktorú minulý týždeň zverejnil na svojom portáli WikiLeaks, vedúci veľvyslanectva USA Scott Tayler napísal, že „spoľahlivý zdroj s kontaktmi na Pentu“ uviedol diplomatovi veľvyslanectva, že „spoločnosť zaplatila po dva milióny korún bližšie neurčenému počtu nezávislých poslancov, aby zabezpečila, že prejde reforma legalizujúca franchising lekární“.

„Nechcem sa tým vzrušovať. Neviem, čo mám na to povedať,“ odmietol obsah stránky WikiLeaks komentovať exminister Rudolf Zajac. „Nech sa páči, nech si to rieši americká vláda,“ dodal. Penta správu považuje za „kombináciu úplných nezmyslov a popletených informácií“.

„Prirodzene, kategoricky odmietame akékoľvek náznaky toho, že by naša investičná skupina ovplyvňovala prostredníctvom finančnej motivácie poslancov Národnej rady SR,“ reagoval hovorca Penty Martin Danko. Ich spoločnosť napríklad podľa neho nikdy nepodnikala na Slovensku v lekárnictve prostredníctvo franchisingu.

„Jasne sa hovorilo, že pri zdravotníckej reforme boli kupovaní poslanci,“ neprekvapuje, naopak, obsah depeše poslanca Smeru-SD Dušana Čaploviča. „Potvrdzuje sa, že vredom v zdravotníctve je Penta,“ vraví podpredseda Smeru, podľa ktorého sa nič nezmenilo. „Väčšina ľudí, ktorí robia dnešnú reformu, je z Penty. Podozrenie je tu stále.“ Práve súčasnému ministrovi zdravotníctva Ivanovi Uhliarikovi (KDH) viacerí jeho kritici vyčítajú, že sa na ministerstve obklopil ľuďmi, ktorí predtým pracovali v tejto finančnej skupine.

Zajacov reformný balík umožnil, aby lekárne vlastnili právnické osoby. A to i také, kde nemá majoritu lekárnik. Dovtedy ich prevádzkovali iba fyzické osoby – lekárnici. Podľa člena Prezídia Slovenskej lekárenskej spoločnosti Petra Stanka šlo o kľúčovú zmenu pre Pentu. „Vtedy nejakým spôsobom zatlačili, vstúpili na trh lekárenskej starostlivosti a začali budovať sieť,“ vraví.

Momentálne má sieť Dr. Max ovládaná Pentou na Slovensku 83 lekární. Legislatívu, ktorá existenciu siete neumožňuje, obchádza finančná skupina tak, že lekárne sú dcérami akciovej spoločnosti Mirakl. Všetky firmy sídlia na rovnakej adrese.

Legalizáciu sietí má za cieľ najnovšia novela zákona o liekoch ministra Ivana Uhliarika, ktorú má parlament definitívne schváliť na nadchádzajúcej schôdzi. Začína sa dnes. O zákone z dielne Uhliarika by sa malo rozhodnúť v najbližších dňoch. Práve vznik lekárnických sietí ostro kritizovali viacerí odborníci. Podľa nich to bude mať za následok, že malé lekárne úplne vytlačí z trhu.

01 - Modified: 2004-05-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krajiny, kde sú offsety súčasťou legislatívy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 02:31