StoryEditor

Strany chcú v školstve väčšiu konkurenciu

15.02.2012, 07:28
Autor:
TASRTASR

Do slovenského vysokého školstva treba priniesť viac súťaže. Vďaka zavedeniu hodnotenia kvality jednotlivých škôl na viacerých úrovniach by tak došlo k prečisteniu trhu so vzdelaním. Zhodli sa na tom v utorok (14. 2.) v Bratislave viacerí zástupcovia politických strán na diskusii Americkej obchodnej komory na Slovensku (AmCham).

Richard Sulík (SaS) navrhol nastaviť lepšiu reguláciu aj na základe zrovnoprávnenia financovania vysokých škôl. V rovnocennej súťaži by sa tak mali uplatniť len tie najlepšie. "Celé financovanie škôl by malo byť upravené cez normatív," podotkol Sulík. Vysoké školstvo by podľa neho malo byť zároveň spoplatnené. A to kvôli nedostatku štátnych finančných prostriedkov, ale aj väčšej spravodlivosti s občanmi, ktorí vyštudovali len strednú školu. Ak sa budú študenti podieľať na financovaní vlastného vzdelania, budú mať podľa Sulíka zároveň vyššiu motiváciu študovať odbory, s ktorými sa budú vedieť v praxi uplatniť.

Podľa Ivana Švejnu (Most-Híd) musí byť ponuka slovenského vzdelávacieho systému viac závislá od dopytu zamestnávateľov. Treba preto väčšiu previazanosť vzdelania s trhom práce. "V súčasnosti sa 30 % absolventov nevie uplatniť," upozornil Švejna a dodal, že jediným spôsobom, ako sa dá skvalitniť školstvo, je zaviesť doň trhové princípy. Kritériom by pritom nemalo byť získanie titulu, ale uplatnenie absolventa. "Keď hovorím o trhových princípoch, hovorím o súťaži, to znamená, že akreditácie by mohli byť na dobu určitú," vyhlásil Švejna.
Rozdiel medzi potrebami trhu a ponukou vysokých škôl vidí aj Ivan Mikloš (SDKÚ-DS). Presadzuje selekciu medzi vysokými školami na základe uplatnenia jej absolventov. V rámci odmeňovania by mali mať učitelia podľa Mikloša prednosť, no tento krok podmieňuje systémovými zmenami v školstve. "Za dôležité považujeme aj zrušenie zbytočnej byrokracie," dodal Mikloš.

Podľa Petra Kažimíra (Smer-SD) by rezort školstva nemal povoľovať vznik akejkoľvek fakulty v akomkoľvek meste. "Bohužiaľ, doteraz sa to krížom cez všetky vlády dialo," uviedol Kažimír. Ako ďalej upozornil, súkromný sektor je síce v slovenskom školstve prítomný, no na rozdiel od zahraničia na Slovensku neponúka kvalitnejšie služby. "Teraz hovorím o stredných aj vysokých školách. Pritom súkromné školstvo má tú možnosť vyberať aj ďalšie zdroje," podotkol Kažimír.
Slovensko má možnosti na to, aby svojimi a európskymi zdrojmi stimulovalo súčasne dostupnosť vzdelania aj jeho kvalitu. Tvrdí to Ján Figeľ (KDH). "Lebo iba dostupnosť vedie k egalitárstvu, každý dostane papier a všetci budú mať tituly," upozornil Figeľ. Na druhej strane len kvalita bez dostupnosti vedie podľa neho k elitárstvu.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 06:30