StoryEditor

Borca nemal kto odvolávať. Opozícia vidí návrat mečiarizmu

19.11.2012, 10:19
Autor:
TASRTASRpebpeb
Aktualizované | Parlament nebol uznášaniaschopný, odvolávanie bude pokračovať zajtra.

Dnešné neúspešné pokusy o otvorenie mimoriadnej schôdze, na ktorej chce opozícia odvolať ministra spravodlivosti Tomáša Borca (nominant Smeru-SD), ukázali, že by si opozícia mala urobiť poriadok vo vlastných radoch. V Národnej rade SR to povedal jej predseda Pavol Paška (Smer-SD), ktorý schôdzu zvoláva na utorok ráno na deviatu hodinu. Jej ďalší osud bude opäť záležať od opozície.

Paška viní opozíciu
"Uvidíme, ako opozícia opäť prejaví svoju jednotu. Ak tomu tak nebude, budem pokračovať a postupovať v zmysle zákona o rokovacom poriadku,
" avizoval Paška. Zdôraznil, že Smer-SD dal na prezentáciu k dispozícii počet hlasov potrebný na to, aby bola snemovňa uznášaniaschopná. Tvrdí, že pri tom zohľadnil aj ospravedlnených poslancov, ktorí chýbali kvôli zahraničným cestám či chorobe.

Paška rozhodol o odložení mimoriadnej schôdze na utorok ráno po dvoch neúspešných pokusoch o jej otvorenie. V sále bolo pri prezentácii len 69 poslancov, na uznášaniaschopnosť parlamentu je potrebných aspoň 76. Pri prvom pokuse chýbali opozícii desiati poslanci, z vládneho Smeru-SD ich bolo neprítomných až 71. Podobne to bolo aj pri opakovanom pokuse.

Pravica je pobúrená
V radoch opozície vyvolala masová neúčasť poslancov Smeru-SD rozhorčenie. Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo považuje za neprípustné, aby sme sa vracali do čias mečiarizmu, kedy sa potláčala parlamentná demokracia a kedy sa všetko to zlé, čo sa dialo, v tejto budove tvárilo, že neexistuje. "Na schôdzu prídeme aj zajtra a chcem vyzvať všetkých, aby prišli. Budeme ale ďaleko tvrdší, lebo nepripustíme, aby sa demokracia demontovala v priamom prenose," apeloval.

„Takéto niečo sme už zažili. Vrátili sme sa pred rok 1998, keď Vladimír Mečiar v roku 1994 po vyhratých voľbách povedal, že vyhrali sme, zvyknite si. Takýmto spôsobom odbúravať základné princípy demokracie je neprípustné,“ vyhlásil šéf Mostu-Híd Béla Bugár pred novinármi.

Borec chce diskutovať
Opoziční poslanci Borecovi vyčítajú, že za viac ako pol roka neprišiel s koncepciou riešenia neustále sa znižujúceho stavu dôveryhodnosti justície ako celku. Tiež sa sťažujú, že sa od ministra doteraz nedozvedeli, ako chce zabezpečiť prístup k spravodlivosti svojim občanom a zvyšovať vymáhateľnosť práva.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec odmieta Frešovu kritiku, že nechce diskutovať o stave justície. "Ja som pripravený na debatu o justícii. Dôvody, ktoré sú na strane opozície, však nemajú žiaden vecný základ. Chápem to ako politickú potrebu. Som tu, som pripravený diskutovať, no nezodpovedám za parlamentnú matematiku. Neviem, prečo pán Frešo povedal, že som odmietol debatu," upozornil minister.

Ako reagovali opoziční lídri

Pavol Frešo (SDKÚ-DS): "Nastal okamih, kedy sme chceli dvakrát v NR SR diskutovať a pán minister Borec diskusiu odmietol z neakceptovateľných dôvodov. Každý vie, aký neporiadok je v súdnictve, neverím, že niekto nie je pobúrený tým, čo sa deje Michalovi Kováčovi, filmárke Zuzany Piussi či rozsudkom v kauze Štefan Harabin a prokuratúra."

Daniel Lipšic (Nová väčšina): "Situácia v justícii je tragická a Robertovi Ficovi vyhovuje. Preto o tom nechce hovoriť verejne v parlamente. Je to prejav čoho, suverenity, veľkorysosti alebo malosti a strachu? Justícia nie je problém? Neschváliť schôdzu k odvolávaniu ministra, to tu nebolo ani za Mečiara. Ja by som pánovi Ficovi odporučil, aby riešil to, že každý deň sa na Slovensku vo fabrikách prepúšťajú ľudia a nie stav v pravici."

Ján Figeľ (KDH): "Vládny Smer-SD dnes predviedol teatrálne divadlo, ktorým znemožňuje diskusiu o stave slovenskej justície. Smer sa bojí diskusie. Dôkazov, že vláda jednej strany sa nechce deliť o moc, je za tých sedem mesiacov viac. Odmietame takéto zneužívanie parlamentných počtov. Je to nielen proti duchu demokracie, ale aj proti zmyslu ústavných povinností."

Béla Bugár (Most-Híd): „Takéto niečo sme už zažili. Vrátili sme sa pred rok 1998, keď Vladimír Mečiar v roku 1994 po vyhratých voľbách povedal, že vyhrali sme, zvyknite si. Takýmto spôsobom odbúravať základné princípy demokracie je neprípustné.“

 

Richard Sulík (SaS): "Chápem, že o tom v Smere nechcú diskutovať, lebo by im bolo nepríjemné to počúvať. Pripomínam, že Harabin sa v roku 2006 stal ministrom spravodlivosti a vykreoval si svoju Súdnu radu, ktorá ho neskôr zvolila za predsedu Najvyššieho súdu SR. Za toto nesie zodpovednosť Robert Fico. Borec je tam len niečo ako biely kôň."

01 - Modified: 2004-09-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátke správy 02 - Modified: 2004-09-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na starom kontinente enkláva zámorských hviezd
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 02:16