StoryEditor

Filmárke Piussi hrozí väzenie

26.10.2012, 00:00

Filmová publicistka Zuzana Piussi môže byť prvým slovenským novinárom, ktorý sa ocitne pre použitie skrytej kamery vo väzení. Polícia prešetruje okolnosti vzniku jej kritického dokumentu o slovenskom súdnictve Nemoc tretej moci.

Kvôli obsahu diela už rok žaluje verejnoprávnu RTVS sudkyňa Helena Kožíková. Požaduje odškodné 30-tisíc eur za to, že sa v ňom napriek nesúhlasu objavila. Teraz sa rozhodla riešiť vec i podaním trestného oznámenia na neznámu osobu.

Podozrivá Piussi
Trenčianska policajná hovorkyňa Elena Antalová informovala, že od 12. septembra vedú trestné stíhanie vo veci prečinu porušenia dôvernosti ústneho prejavu osobnej povahy. "Páchateľ pani sudkyni spôsobil vážnu ujmu na právach. Neoprávnene zachytil prejav záznamovým zariadením a takto vyhotovený ho sprístupnil tretej osobe," objasnila.
Dokument prešetruje policajné oddelenie v Trenčianskych Tepliciach. Práve tu sa vlani uskutočnilo zasadnutie Súdnej rady, na ktorom Piussi natáčala. Kožíková v dokumente nie je menovaná a má prekryté oči. I tak sa domnieva, že je ľahko identifikovateľná. Vraví, že filmovanie výslovne zakázala. Novinárka tvrdí, že natáčala s jej vedomím.
Stanovisko sudkyne Kožíkovej sa nám včera nepodarilo získať. "Beriem to ako zastrašovanie," reaguje Piussi, ktorá bola v stredu vypovedať na polícii. Právna zástupkyňa filmárky Zuzana Uhercová sa domnieva, že polícia by nemala konať vo veci, ktorá sa už rieši na civilnom súde.

Dva roky väzenia
"Trestné stíhanie považujem za účelové a nemiestne, najmä ak prebieha žaloba na ochranu osobnosti v tej istej veci," hovorí šéfka Aliancie Fair-play Zuzana Wienk. Stíhanie tvorcov a novinárov môže podľa nej pôsobiť odstrašujúco a viesť k autocenzúre.

V prípade dokázania viny môže Piussi skončiť vo väzení až na dva roky. Paragraf umožňujúci stíhanie za porušenie dôvernosti prejavu presadila do Trestného zákona v roku 2005 SDKÚ.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:09