StoryEditor

Premiér Fico chce lacnejší štát

28.08.2012, 00:00

Lacnejší štát alebo centralizácia moci? Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) včera predstavil nový režim fungovania úradov a úradníkov. Súčasných 613 rôznych štátnych úradov -- daňových, katastrálnych či stavebných -- na miestnej úrovni by malo od roku 2014 nahradiť 79 okresných "superúradov". Občan by mal vďaka tomu ušetriť čas a peniaze na cestovaní po úradoch a správnych poplatkoch, štát zase na réžii. "Úspory by mali dosiahnuť 700 miliónov eur do roku 2016," hovorí minister Kaliňák. Koľko štát za reformu zaplatí a koľko úradníckych miest pritom zanikne však povedať nechce. Opozícia a experti pritom upozorňujú, že jedinej vládnej strane ide o ďalšiu centralizáciu moci.

Úrady podľa Smeru
Od nového roka zaniknú všetky krajské úrady, od 1. januára 2014 aj špecializovaná štátna správa. "Všetky tieto orgány budú skoncentrované pod okresný úrad, ktorý bude pokrývať celú miestnu štátu správu a bude veľmi silným predstaviteľom štátu," vysvetľuje premiér Robert Fico. Nové úrady bude reprezentovať sieť kontaktných miest, ktoré nebudú ďalej ako 50 kilometrov alebo hodinu cesty od bydliska občana. V každom kontaktnom mieste občan vybaví akúkoľvek vec. Ak nie obratom, požadované rozhodnutie alebo iný výstup úradov dostane domov poštou alebo si ho bude môcť vyzdvihnúť na ktoromkoľvek kontaktnom mieste. Úrady by mali medzi sebou komunikovať a všetky potrebné údaje získavať z databáz. Kto bude mať elektronický podpis, nemusí vytiahnuť päty z domu. Aspoň tak to tvrdí rezort vnútra, ktorý vyčíslil úspory občana v sume 50 eur na kolkoch a 320 eur na cestovných lístkoch či benzíne. "Priemerne občan navštívi za svoj život úrad 106-krát a vyčerpá pritom 51 dní dovolenky," hovorí minister Kaliňák. Po novom by sa mal tento čas skrátiť na polovicu.

Sľuby a riziká
"Smer takto centralizuje moc v území, riadiť 79 úradov je oveľa jednoduchšie ako riadiť sedemsto organizácií," hovorí analytik Konzervatívneho inštitútu Dušan Sloboda. Podobne to vidí aj podpredseda KDH Július Brocka. "Som skeptický, pretože Smer zatiaľ nikdy nepreukázal, že vie robiť veci lacnejšie a efektívnejšie," dodal k plánovanej výške úspor. "Opozícia bude vždy hľadať chyby a možno nejaké malé aj nájde, lebo keď sa rúbu veľké stromy, lietajú triesky," tvrdí premiér Fico. Vecná alternatíva opozície k tejto reforme však podľa neho neexistuje. Experti chvália vládu za snahu šetriť na chode štátu, odhadnutým úsporám však neveľmi dôverujú. "Dosiaľ neboli zverejnené žiadne personálne a procesné audity, ktoré by garantovali ich reálnosť," hovorí analytik Iness Radovan Ďurana. "Ide iba o nepodložené sľuby," poznamenáva odborník na štátnu správu Ľubomír Plai. Vláda podľa neho len presúva úradníkov a bez väčšieho prepúšťania sľúbené stovky miliónov eur nedokáže usporiť. Štát podľa údajov ministerstva vnútra aktuálne zamestnáva 365-tisíc ľudí, z toho 88-tisíc úradníkov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 03:49