StoryEditor

Radičovej radca má nové miesto

23.01.2012, 23:00
Žaloby takmer za miliardu eur bude parlament riešiť spolu s právnikom Jozefom Vozárom, ktorý je poradcom premiérky Ivety Radičovej.

Vozárovu právnu kanceláriu našli cez prieskum trhu, štát vyjde ročne na desaťtisíc eur. Národnú radu žalujú viaceré súkromné spoločnosti, ktoré sa cítia poškodené prijatými zákonmi, najmä zákazom vyplácania zisku v zdravotných poisťovniach.

Právne zastupovanie malo pôvodne stáť 30 miliónov eur, predbežné oznámenie o užšej súťaži zaslala ešte kancelária bývalého šéfa parlamentu Richarda Sulíka (SaS). Jeho nástupca Pavol Hrušovský (KDH) plánovaný tender zrušil, považoval ho za predražený a nevýhodný. Vozár pre HN potvrdil, že bude so spormi vypomáhať. Zmluvu podpísal v piatok minulý týždeň. „Čoskoro ju zverejníme na webe,“ povedal Hrušovského hovorca Matej Kováč.

Parlament vraj nemožno žalovať
Vozár nespresnil, na čom bude postavená jeho obrana s vysvetlením, že na informovanie nemá súhlas klienta. V minulosti vyjadril právny názor, že Národnú radu nemožno za prijaté normy žalovať, lebo by to bolo narušenie ústavných princípov.

Či parlament uspeje na súdoch, je otázne. Samotní sudcovia totiž podali v minulosti 160 diskriminačných žalôb na Národnú rada kvôli platom.

Sulíkov kancelár pochybuje o cene
Sulíkov bývalý kancelár Michal Nižňan pochybuje o cene, ktorú s Vozárom dohodlo Hrušovského vedenie. Limit mohli podľa neho zvoliť preto taký nízky, aby nebola potrebná súťaž. Nižňan tvrdí, pôvodnú sumu 30 miliónov eur vyrátali zo štandardného cenníka advokátov a zákona.

Parlament rieši spolu 12 žalôb, odvolávajú sa na zákon o spôsobenej škode pri výkone verejnej moci. Šesť sa týka hybridnej pošty a zákazu vyplácania zisku pri zdravotných poisťovniach. Najviac, až 750 miliónov eur, žiada akcinár Dôvery zo skupiny Penta. Zuzana Petková

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 03:40