StoryEditor

Fico si vybral prvý terč. Sulíka

26.08.2010, 00:00
Prvý úder Roberta Fica dostáva len sedem týždňov po svojom zvolení predseda parlamentu Richard Sulík.

Predseda najsilnejšej opozičnej strany chce šéfa koaličnej SaS odvolať v parlamente okrem iného kvôli jeho postoju k referendu, ktoré si Sulík sám vymyslel. Sulíkova strana ako hlavný iniciátor referenda totiž nenominovala žiadneho svojho zástupcu do Ústrednej komisie pre referendum, zástupcov bude mať len v okrskoch. Aj z 50 obvodových referendových komisií bude mať SaS zastúpenie len v piatich.                                                  

Ovplyvniť či dohliadnuť?
"Začíname podnikať všetky kroky na zvolanie mimoriadnej schôdze s návrhom na jeho odvolanie. To, čo predvádza pán Sulík, ohrozuje politický systém, hrubo ponížil demokraciu,“ uviedol na margo svojho rozhodnutia podpredseda parlamentu Fico. Predseda Smeru narážal na Sulíkovo vyjadrenie pre spravodajský portál aktuálne.sk, kde vysvetlil postup pri nomináciách SaS svojsky. "Dôležití sú pre nás okrskoví zástupcovia, tí vedia sčítanie ovplyvniť. Máme ich vyše šesťtisíc,“ reagoval Sulík pre aktuálne.sk.

Fica tieto slová pobúrili. "Toto vyjadrenie sa nedá nijako ospravedlniť. On napriamo hovorí, že sa dajú ovplyvňovať výsledky referenda. Čo to preboha stojí za človeka na čele Národnej rady?“ pokračoval Fico. Predseda parlamentu sa voči obvineniam ohradil. Slovom ovplyvniť vraj myslel slovo dohliadnuť na sčítavanie hlasov, aby s výsledkami nemohol nikto manipulovať. "Na rozdiel od strany Smer nebola SaS nikdy podozrievaná z kupovania hlasov našich rómskych spoluobčanov, tak ako napríklad bola podozrievaná strana Smer vo voľbách do VÚC v Prešovskom kraji,“ vrátil úder Sulík.

Fico však trvá na tom, že referendum, ktoré bude stáť štátnu kasu milióny eur, poslúžilo SaS len ako predvolebná kampaň, teraz ho už nepotrebujú. "Sedem miliónov eur zbytočne vyhodených do vzduchu len preto, že tu máme takýchto dobrodruhov, ktorí si pomýlili pôsobenie v politike s veľkým žúrom, ale to nie je veľký žúr s drogami, ale toto je vážny politický systém,“ vyhlásil expremiér. Predseda Smeru si od Sulíka za túto ostrú kritiku vyslúžil poďakovanie. Vraj týmto postupom robí referendu dobrú reklamu.

Fico ostal sám
Druhý ústavný činiteľ sa Ficových hrozieb obávať nemusí. Smer-SD totiž nemá reálnu silu Sulíka odvolať. Koalícia svojmu koaličnému partnerovi vyjadrila podporu. "Samozrejme, že nesúhlasíme s názorom pána Fica, ktorý sa chytá slamky, ale zbytočne, ich návrh nepodporíme,“ reagoval pre HN predseda Mostu-Híd a podpredseda parlamentu Béla Bugár. Rovnaký názor zastávajú aj v KDH. "Vyjadrenie predsedu Národnej rady Richarda Sulíka bolo nešťastné, ale verím, že nebolo myslené tak, ako bolo povedané,“ tlmočil názor predsedu KDH Jána Figeľa hovorca Matej Kováč.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 21:28