StoryEditor

Nájdite si prácu s HN: Mám prax v logistike. Láka ma audit

09.03.2011, 23:00

Stres pod tlakom verejnej pozornosti výmenou za šancu vyskúšať si pracovný pohovor, či dokonca získať prácu. Tento obchod sme včera ponúkli ďalším uchádzačom o prácu v seriáli Nájdite si prácu s HN. Turné úspešného projektu tentoraz pokračovalo na veľtrhu práce Národné dni kariéry v bratislavskej Inchebe. Verejné pohovory si na vlastnej koži vyskúšala štvorica odvážlivcov. Tu je príbeh jedného z nich.

Plavovláska v konzervatívnej kombinácii šedej, čiernej a bielej je Katarína. V lete končí štúdium ekonomiky a potom by sa rada vrhla na oceňovanie podnikov. Samozrejme, pre začiatok na asistentskej pozícii. Od trojlístka personalistov chce vedieť, či ide po správnej ceste za peniazmi, úspechom a pracovným uplatnením. Sedí vyrovnane, s rukami uvoľnene zloženými na kolenách a hoci ju čaká spŕška otázok namierených pod kožu, rozpráva pokojne, akoby ani nevnímala desiatky divákov, ktorí ju sledujú.

Škola aj práca
Ešte pred začiatkom štúdia na univerzite sa Katarína zamestnala na logistickom oddelení nemeckej automobilky v Bratislave. "Naše oddelenie vytváralo simulačnú hru pre zamestnancov, ktorá im mala vysvetliť nový systém práce s minimálnou tvorbou zásob. Naučila som sa ako ľuďom čo najjednoduchšie vysvetliť nový proces,“ opisuje aktuálne pracovné skúsenosti. Konkrétny prínos? Spolumoderátorka hry, prepočty úspor prepravných nákladov a ďalšie analýzy, príprava podkladov pre kolegov. Na práci sa jej páči najmä pestrosť projektov a skvelý kolektív. "Veľa skúseností som využila aj pri štúdiu, zlepšujem si tiež nemčinu.“

Hoci pre automobilku pracuje popri škole už šiesty rok, stihla vyskúšať aj iné pracovné pozície - počas leta, keď dostala od nadriadených voľno. "Absolvovala som brigádu v gastronómii, kde som získala úžasnú skúsenosť s prácou s ľuďmi, naučila som sa viac o asertivite, ako riešiť problémy zákazníkov s úsmevom,“ hovorí. Za najväčší úspech označí rýchly postup na vyššiu pozíciu a bezproblémové zaškolenie svojej nástupkyne. Do tretice - práca pomocnej účtovníčky nebola zásahom do čierneho. "Len som kopírovala papiere, tak som si tú prácu nepredstavovala,“ vysvetľuje dôvod rýchleho odchodu z firmy.

Pozor na konflikty
Personalisti stieľajú otázku za otázkou, sú zvedaví na porovnanie americkej a nemeckej firemnej kultúry, či prínos diplomovej práce pre firmu, v ktorej Katarína pracuje. Mladá uchádzačka odpovedá bez zaváhania, akoby ich čakala. Zaváha až pri otázke na kritiku, ktorú zožala v aktuálnej práci. "Mala som nezhody s kolegom, pretože má negatívny postoj k ženám a mladším kolegom. Z toho vyústili problémy, za ktoré som bola veľmi skritizovaná a nebola som si istá, nakoľko to bola moja chyba a nakoľko chyba kolegu,“ vysvetľuje Katarína. Porota sa snaží zistiť maximum o tom, ako problém riešila, čo sa z neho naučila a aké sú vzťahy dnes. Študentke je zjavne o čosi horúcejšie, na všetky otázky sa však snaží vyčerpávajúco odpovedať - a o chvíľu jej to personalisti spočítajú.

Životopis uchádzača
Katarína z Bratislavy (24 rokov)

Osobnostný profil
- Katarína hľadá uplatnenie v oblasti ekonomického znalectva alebo účtovníctva
- považuje sa za priateľskú, precíznu a samostatnú osobu s dobrými komunikačnými a organizačnými schopnosťami

Vzdelanie
- Katarína v lete končí inžinierske štúdium na Fakulte podnikového manažmentu Ekonomickej univerzity v Bratislave
- špecializovala sa na finančný manažment a ekonomické znalectvo
- vzdelanie si doplnila štúdiom angličtiny na Štátnej jazykovej škole
- okrem angličtiny ovláda aj nemčinu, oba jazyky na úrovni B1 - samostatný používateľ

Pracovné skúsenosti
- popri škole už 6 rokov pracuje ako pomocná asistentka na oddelení logistiky vo Volkswagene
- pôsobila v IBM ako pomocný junior účtovník a ako crew tréner v pobočke McDonald´s

Ďalšie
- ovláda kancelársky softvér na pokročilej úrovni, účtovnícky softvér, má vodičský preukaz sk. B a venuje sa čítaniu odborných časopisov

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 06:04