StoryEditor

Elektrina od leta zlacnie. O dve percentá

08.03.2011, 23:00

Za elektrinu budeme od júla platiť menej. Podľa informácií, ktoré HN potvrdil Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, by pokles ceny mal byť približne dvojpercentný, priemerná rodina by tak mohla ušetriť 68 centov za mesiac. A to kvôli tomu, že drahej solárnej energie, ktorú dotujú klienti cez vyššie ceny, sa bude tento rok vyrábať menej, ako sa pôvodne počítalo.

Koniec kolektorov
Tohtoročné zdraženie elektriny, do ktorého sa premietlo zapájanie drahších solárnych elektrární, totiž mohlo prehnané. Namiesto 420 megawattov "zelených" elektrární ich pribudlo podľa posledných odhadov len približne 300. "Je to reálne číslo. Napríklad my už totiž nebudeme do siete pripájať nič," uvádza zdroj HN z prostredia firiem, ktoré produkujú slnečnú energiu. Nové zákony, ktoré zavádzala bývalá aj súčasná vláda, totiž zelené zdroje obmedzili, keďže producentov energie znevýhodňujú.
Posledná takáto zmena začne platiť od prvého júla.

Dve percentá reálne sú
Aj oficiálne miesta potvrdzujú, že nižšia produkcia elektriny z kolektorov umožní zlacnenie koncových cien. "Pri takomto objeme by existoval priestor na stlačenie cien elektriny o približne dve percentá," tvrdí Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Predseda regulačného úradu Jozef Holjenčík zároveň včera poprel, že elektrina je na Slovensku pridrahá. "Ceny pre domácnosti sú dokonca pod priemerom Európskej únie," reagoval na obvinenia o zlej cenovej politike, ktoré opakovane prichádzali od viacerých politikov.

Stlačenie cien o dve percentá pokladajú za reálne aj nezávislí odborníci na energetiku. "Je to viac-menej realistické, aj keď to asi nebudú presne dve percentá, ale niekde tesne pod touto hranicou," tvrdí Michal Hudec, analytik portálu energia.sk. Všetko bude podľa neho závisieť od toho, koľko zdrojov slnečnej energie jej výrobcovia reálne pripoja. "Ukáže sa to presne tak o necelé štyri mesiace, dvojpercentný pokles cien ale považujem za reálny," dodáva Peter Marčan, analytik Inštitútu pre energetickú bezpečnosť. František Kvarda

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 02:21