StoryEditor

HZDS zmobilizovalo k voľbám celú rómsku osadu

12.06.2010, 16:56
Pred volebnou miestnosťou v Krásnohorskom Podhradí v okrese Rožňava stojí niekoľko desiatok Rómov. Pofajčievajú a trpezlivo čakajú, kým na nich príde rad.

 Komisia ich púšťa po trojiciach, ale aj tak to ide pomaly. Najprv identifikácia podľa občianky, potom vysvetlenie pravidiel, upozornenie, že za plentov nemôžu byť dvaja, radiť sa nesmie a volebné lístky treba pri odchode zahodiť. Komisia je napriek nebývalému záujmu o voľby pokojná.

Najuvedomelejší voliči
" To je neuveriteľná uvedomelosť našich spoluobčanov, také čosi sme tu ešte nezažili" snaží sa vtipkovať jeden z členov komisie. Rómov sem zváža už od ôsmej hodiny mikrobus z osady vzdialenej asi dva kilometre, ktorá stojí na severnej strane kopca, na ktorom sa vypína hrad Krásna Hôrka. Je pomaly poludnie a vyzerá to tak, že ich už odvolilo viac ako deväťdesiat percent. Osada má vyše osemsto obvyvateľov a z nich je približne polovica voličov. Pri bráne do volebnej miestnosti stoja miestni a sťažujú sa, že Rómovia zablokovali miestnosť a nemôžu ísť voliť. " Aha, prišli Brazílčania," ukazuje mi starý dedo a smeje sa cez riedke zuby. " Prídem večer," mávne rukou a odchádza. " My sme tu od rána už druhý raz," sťažuje sa staršia pani a neveriacky krúti hlavou. Medzi ľuďmi sa šíri správa, že dostávajú za každý preferenčný hlas päť eur. Krúžkovať majú dvoch rómskych kandidátov za HZDS Gejzu Milka, poslanca Košického samosprávneho kraja a Ladislava Gažika. Mikrobus ich dováža kdesi na kraj obce, odkiaľ idú peši, aby to nebolo príliš provokatívne.

Na voľby so Safari Tour
Idem do osady a skúsim zistiť, čo je za tým. Cestou stretám prázdny mikrobus. Otáčam sa a vyrážam za ním. Vyzerá to, že sa ponáhľa, kľučkuje dedinou cez bočné uličky a na úpätí hradného kopca zastáva. Tu už na neho čaká v tieni lipy skupina poslušných voličov. Odvolili, ide sa domov, večer bude zábava. " Koľko vám platili, kto to bol," skúšam. " Choďte preč, dajte pokoj, nič sme nedostali," okríkne ma čierny fúzatý Róm. Rýchlo sa nasúkajú do mikrobusu s nápisom Safari Tour a miznú.

V osade bez stromov je páľava a prach ako v mexickom pueble. Kde tu pobehujú deti, starci sedia v tieňoch chatrčí a apaticky pozerajú na cudzincov. Naväzujem komunikáciu po maďarsky. " Dostali ste peniaze za voľby," pýtam sa prvého muža, na ktorého natrafím. " Ja o tom nič neviem, ešte som nevolil. Pôjdem večer. Idem pozerať futbal," odbije ma. Prezrádza, že poobede sa tu chystá v réžii ľudí z HZDS zábava. Spoza rohu ulice počuť krik a zvadu. Ženy stoja okolo štíhleho chlapa a ten sa s nimi háda. O chvíľu vysvitne, že je to vajda. Problém so ženami odloží a pozýva ma k sebe domov. " Dohodli sme sa s Milkom a Gažikom, že ich podporíme a požiadali sme ich, aby nám zabezpečili dopravu. Oni boli jediní, ktorí sa u nás zastavili a mali tu predvolebnú akciu," vysvetľuje vajda Ľudovít Gunár. Reči o kupovaní hlasov sú podľa neho nezmysly a považuje ich za zlomyseľnosť.

Chceme svojich v parlamente
" Chceme, aby nás konečne niekto zastupoval. Oni sú jediní Rómovia na kandidátkach strán, ktoré majú šancu dostať sa do parlamentu, tak ich tam chceme pretlačiť. Rómskym stranám nedôverujeme, ich lídri robia iba pre seda, " vyhlasuje Gunár, ktorý je podnikateľom a v osade má obchod. Rómovia podľa neho potrebujú prácu, zdravotnú starostlivosť a vzdelanie. Milko s Gažikom si vraj mali zabezpečiť podporu u Rómov aj na strednom Slovensku, ako i v celom prešovskom a košickom kraji, vrátane sídliska Luník IX. Milko jeho slová potvrdzuje. " Zvážanie k urnám chceli ľudia z osady za sľub, že nás podporia. „Objednal som im jeden mikrobus. Veď nič zlé som nespravil," tvrdí Milko. Kupovanie hlasov odmieta. „Tak o tom neviem. Ja som im nedal. Sám mám dosť finančných problémov," argumentuje a presviedča, že v iných osadách Rómom dopravu na voľby nezabezpečoval. Infomácie o kupovaní rómskych hlasov sa množia počas celého dňa i z iných obcí, kde ich žije veľa. Podozrenia preverovala polícia, nezistila nic. Žiadné trestné oznámenie však podané nebolo a podnety nedostala ani Obvodná volebná komisia v Rožňave.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 15:51