StoryEditor

Pacienti prídu od júla o tisíce lôžok v nemocniciach

14.04.2011, 00:00
Zhruba každé desiate lôžko v nemocniciach od prvého júla zanikne. K takémuto kroku prinútila vládu zlá finančná situácia a zadlžovanie nemocníc.

Kabinet Ivety Radičovej odsúhlasil úbytok lôžok o desať až pätnásť percent z celkového počtu 35-tisíc. Kvalita zdravotnej starostlivosti by však nemala byť nižšia. Výsledky opatrení majú byť viditeľné o niekoľko mesiacov.

Hľadajú sa počty
Presné počty zredukovaných lôžok vyplynú z rokovaní s ministerstvom zdravotníctva, územnými celkami, nemocnicami a poisťovňami, ktoré práve prebiehajú. Úbytok miest pre pacientov čaká napríklad košickú nemocnicu. V súčasnosti tam majú 1 616 lôžok, zrušiť by mali desať až pätnásť percent. „Neovplyvní to dostupnosť ani kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Hlavným kritériom redukcie bude obložnosť,“ povedala hovorkyňa Košickej nemocnice Jaroslava Oravcová.

Aj v nemocnici v Bratislave sa práve rozhodujú, koľko lôžok pre pacientov zrušia. „Robíme analýzu pre našu vlastnú potrebu, ktoré oddelenia sú ako obsadené a ktoré lôžka by sme mohli ušetriť,“ informovala hovorkyňa nemocnice Zuzana Čižmáriková. 


Treba viac peňazí
Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa zmenu víta. „Optimalizáciou počtu lôžok je spravodlivejšie prerozdelenie zdrojov verejného zdravotného poistenia, zefektívnenie poskytovania zdravotnej starostlivosti a zabezpečenie vyššej kvality pre pacienta,“ povedala Petra Balážová, hovorkyňa poisťovne. Pripomína, že zdravotnícke zariadenia budú mať do júla, odkedy má zmena platiť, čas pripraviť sa.

Snaha o redukciu lôžok považuje Juraj Karpiš z Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz vzhľadom na rýchlo rastúci dlh v sektore za legitímnu. „Dôležitý bude mechanizmus, akým sa podarí nájsť existujúce rezervy v nákladovej a alokačnej efektivite poskytovateľov,“ uviedol Karpiš. Systém sa podľa neho do rovnováhy bez ďalších peňazí pravdepodobne nedostane. „Je treba umožniť vstup dodatočných súkromných zdrojov, vyčlenením neprioritných diagnóz a zavedením spoluúčasti pacienta.“

Ako vyjsť z červených čísel
Najväčšie finančné problémy má podľa vládneho materiálu šesť nemocníc. Ministerstvo rozhodlo, že do nich nastúpia manažéri – špecialisti. V Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou Bratislava, univerzitnej nemocnici v Bratislave a Košiciach, vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosvelta v Banskej Bystrici, vo fakultných nemocniciach v Trnave a Trenčíne budú spolupracovať s manažmentom, aby našli cestu, ako vyjsť z červených čísel.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 07:08