StoryEditor

Cirkvi patrí asi tretina krajiny

27.02.2011, 23:00

Cirkvám patrí asi tretina Slovenska. V uplynulých šiestich rokoch získali podľa informácií od Slovenského pozemkového fondu pozemky s rozlohou vyše 13-tisíc štvorcových kilometrov. Celé Slovensko má len niečo viac ako 49-tisíc.

Väčšia ako Vatikán
Najväčším reštituentom je katolícka cirkev. Ako už HN informovali, nedávno jej na základe rozsudku Najvyššieho súdu pribudla farma pri Šali, o čosi väčšia ako Vatikán. Trnavská arcidiecéza vtedy nepovedala, čo chce s pozemkom v Dlhej nad Váhom, za ktorý mohla zinkasovať aj šesť miliónov eur, urobiť. Najnovšie však tvrdí, že ho nechá pôvodnému nájomcovi, roľníckemu družstvu.

"Keďže jedným zo zámerov rímskokatolíckej cirkvi -- Trnavskej arcidiecézy -- je budovať dobré vzťahy a zodpovedne k nim pristupovať, akceptovala ako nový vlastník predchádzajúceho nájomcu a pokračuje v prechádzajúcom nájomnom vzťahu," povedala HN hovorkyňa Trnavskej arcidiecézy Margita Vanovčanová. Ide o jednu z posledných reštitúcií cirkvi, ktorá mohla o vrátenie pozemkov žiadať len do apríla 2006. Trnavská arcidiecéza žiadosť o prevod bývalej farmy s rozlohou 563 232 štvorcových metrov podala mesiac predtým, pozemkový fond však jej nárok neuznal.

Boj o nástupníctvo
Pôvodne totiž vlastníkom farmy nebola priamo cirkev, ale Slovenská univerzitná základina -- fond, zriadený ešte za Márie Terézie na podporu prevádzky univerzít, škôl a chudobných študentov. No podľa pozemkového fondu nehnuteľnosť ešte pred pozemkovou reformou z roku 1948 kúpila Československá republika. Cirkev zas tvrdila, že je priamym nástupcom fondu, ktorý bol vraj zriadený z jej peňazí, čo pred niekoľkými týždňami uznal aj Najvyšší súd.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 15:43