StoryEditor

Pacient sa vráti do radu u lekára

01.01.2008, 23:00
Od nového roka čakajú na pacientov v ambulanciách viaceré zmeny. Dostupnejšia kúpeľná starostlivosť, nové preventívne prehliadky, opätovné zavedenie lekárskych obvodov, zmeny v liekovej politike, ale aj povinnosť odporúčacieho lístka na návštevu špecialistu.

To sú body, ktoré si na svoje konto pripisuje ministerstvo zdravotníctva za uplynulý rok práce.
K špecialistovi opäť cez lístok
S nástupom nového roka pacientom pribúda staronová povinnosť odporúčacích lístkov k lekárom - špecialistom. Pacienti, ktorí zatiaľ neboli u žiadneho špecialistu evidovaní, budú musieť trpezlivo vystáť rad v čakárňach ambulancií svojich všeobecných lekárov. Táto povinnosť sa vyhne iba tým, ktorých stav je veľmi vážny - teda ľuďom po úrazoch alebo po inej náhlej zmene zdravotného stavu do 24 hodín. Ministerstvo spätný krok zdôvodnilo tým, že pacienti absolvujú u rôznych špecialistov často opakovane to isté vyšetrenie, napríklad časté röntgenovanie. Nie vždy lekári špecialisti koordinujú medzi sebou danú liečbu a predpisovanie liekov pacientovi. Podľa ministerstva má predpis predísť aj tomu, aby dvaja lekári rôznej špecializácie nepredpísali pacientovi lieky, ktoré spolu nie sú kombinovateľné. Lekárska obec však proti zavádzaniu tejto povinnosti ostro protestovala: návrhom sa podľa nich zhorší dostupnosť a kvalita zdravotnej starostlivosti. Šéf Únie lekárov špecialistov Andrej Janco varuje: "Sú vidiecki obvodní lekári, ktorí nepošlú pacienta k špecialistovi, aj keď má desať rokov ťažké problémy. Už práve preto, aby sa nikto nedozvedel, čo sa s pacientom robilo."
Rajóny - už opäť
Minister zdravotníctva Ivan Valentovič presadil opäť systém rajonizácie všeobecných lekárov. Od 31. marca budúceho roku nebude môcť lekár, gynekológ ani zubár odmietnuť vyšetrenie pacienta, ktorý má trvalé bydlisko v jeho rajóne. Naďalej zostáva zachovaná slobodná voľba lekára. Uvedený krok sa nepáči opozičným politikom. Aj preto, že hranice lekárskych rajónov bude určovať výlučne vyšší územný celok bez akéhokoľvek predpisu ministerstva zdravotníctva. "Ako sa ako lekár dostanem k rajónu? No tak, že prídem na VÚC a niekoho tam podplatím," predpokladá možné korupčné prostredie predseda zdravotníckeho výboru NR SR Viliam Novotný (SDKÚ-DS).
Nával v kúpeľoch
Už od januára by mala byť dostupnejšia kúpeľná starostlivosť. Vláda schválila novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá ruší kategóriu diagnóz C. V nej si pacienti hradili pobyt i liečbu sami. Diagnózy sa podľa novely presúvajú do kategórie B, kde si pobyt aj stravu hradí pacient, no liečbu mu prepláca zdravotná poisťovňa. Zmeny nastali aj v ďalších kategóriách - niektoré choroby sa presúvajú až do kategórie A, ktorú plne hradia poisťovne. Zdravotné poisťovne už teraz varujú, že nový systém len predĺži čakacie lehoty na kúpele. "Očakávame, že dopyt pacientov stúpne. Kapacity kúpeľov sú pritom limitované a už teraz sa preto na ne v niektorých prípadoch čaká aj pol roka," uviedla hovorkyňa zdravotnej poisťovne Dôvera Zuzana Horníková. Okrem toho poisťovne upozorňujú aj na ďalšie riziká: vláda síce umožnila zvýšenie počtu pacientov, nekompenzuje však zvýšenie nákladov poisťovní na liečbu. Podľa poisťovní to môže mať za následok nedostatok zdrojov v iných oblastiach zdravotníctva. Problémom môže byť aj sprístupnenie kúpeľov pre menej náročných pacientov: "Očakávame, že klesnú kapacity kúpeľov pre pacientov s vážnymi diagnózami, keďže v nich bude väčší počet menej náročných pacientov," uviedla riaditeľka úseku zdravotných činností poisťovne Dôvera Etela Janeková. Podľa nej je možné takýchto pacientov liečiť oveľa jednoduchšie, prípadne zdravotný stav úspešne ovplyvniť už aj jednoduchou zmenou životného štýlu. Ministerstvo si za svojím návrhom stojí: "Zariadenia poskytujúce kúpeľnú starostlivosť sú využívané maximálne na 60 percent. Nie je teda pravdou, že z kapacitných dôvodov nebudú stíhať a budú narastať čakacie listiny," nepotvrdila obavy poisťovní hovorkyňa rezortu zdravotníctva Silvia Balázsiková.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 17:28