StoryEditor

Škola zadarmo? Legenda sa končí

27.12.2007, 23:00

Politici v lete prelomili dlhoročné tabu -- schválili poplatky za štúdium na vysokej škole. Nepopulárny krok sa týka diaľkového štúdia, prvé školné zaplatia novoprijatí externisti školám v septembri 2008. Univerzity novú možnosť využili -- podľa prieskumu HN nezavedú školné v žiadnom študijnom programe len štyri z 33 vysokých škôl na Slovensku.
Spoplatnená bude zhruba stovka študijných programov. Výšku školného musia školy uverejniť najneskôr do konca decembra. Tie poplatky, ktoré sú známe už dnes, dosahujú 12- až 35-tisíc korún ročne.

Mikolajove stropy
Spoplatnenie externého štúdia zaviedol minister školstva Ján Mikolaj, sám vysokoškolský pedagóg. Koncom júna presadil v parlamente novelu zákona o vysokých školách. Zákon odmietla podporiť opozícia, jeho prijímanie ohrozila aj koaličná ĽS-HZDS. Líder ľudovcov Vladimír Mečiar týždeň pred hlasovaním namietol protiústavnosť predpisu. Krátko pred hlasovaním poslanci doplnili predpis o viac ako desiatku zmien a koalícia sa po viacerých rokovaniach dohodla na podpore zákona.
Okrem iného poslanci v zákone poverili rezort školstva, aby každoročne stanovil horný limit na výšku školného. Ministerstvo určilo stropy v septembri -- podľa náročnosti štúdia. Maximálnu výšku školného v bakalárskej forme štúdia stanovil rezort na 18- až 92-tisíc Sk ročne.
Opoziční poslanci na jeseň zákon napadli na Ústavnom súde SR pre zavádzanie viacerých kategórií študentov.
Hoci školné sprevádzala široká diskusia médií, samotní študenti nemali dôvod na veľké protesty. Peniaze za diaľkové štúdium totiž platili aj roky pred prijatím zákona. Rôzne nadácie a neskôr neziskové organizácie, pôsobiace so súhlasom rektorov a dekanov fakúlt, vyberali od diaľkových študentov peniaze formou daru alebo poplatkov za prenájom učební či povinné "doučovanie". Obrat v biznise s nelegálnymi poplatkami predstavoval podľa odhadov takmer miliardu korún.
Vlani navštevovalo vysoké školy takmer 86-tisíc externistov. Napriek tomu, že ústava garantuje bezplatné vysokoškolské štúdium a tretím subjektom hrozí za vyberanie poplatkov až 15-miliónová pokuta, podobné praktiky pokračujú dodnes. Kľúčovým problémom napríklad v prípade darov je dokázať škole nátlak na študenta či vyhodenie zo skúšky alebo zo školy v prípade nezaplatenia daru.

Záujem? Spoplatniť!
Školy vybrali spoplatnené programy podľa záujmu študentov. Najväčšia slovenská škola -- Univerzita Komenského v Bratislave -- ponúkla externistom bezplatne 1 115 miest v bakalárskej alebo magisterskej forme štúdia v 17 programoch na siedmich fakultách. Školné zaplatia napríklad záujemcovia o štúdium na právnickej fakulte a fakulte manažmentu -- právo vyjde bakalára na 18-tisíc a manažment na 23-tisíc korún ročne. Ide o horný strop na poplatok.
Školy, ktoré externé štúdium nespoplatnia, dostanú od štátu na externistov 200 miliónov korún.
Zákon ďalej potvrdil poplatky za prekročenie štandardnej dĺžky štúdia, školné v prípade štúdia na viacerých vysokých školách a takmer neobmedzené školné pre zahraničných študentov.

Únik testov. Aféra na pokračovanie
-- 12. marca 2007 -- testy deviatakov Monitor 9 zverejnil neznámy páchateľ na internete -- je deň pred skúškou
-- 27. marca 2007 -- HN získali časť testu externej maturity z anglického jazyka -- opäť je deň pred skúškou
-- 22. júla 2007 -- polícia zastavila vyšetrovanie úniku testu z externej maturity, vyšetrovateľ prípad odmietol
-- vyšetrovanie úniku Monitora 9 dosiaľ pokračuje -- vo veci porušovania tajomstva prepravovaných správ (šao)

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 07:13