StoryEditor

Colný úrad odviedol za rok 2007 do štátnej pokladne viac ako 5 mld. Sk

16.01.2008, 09:14
Autor:
TASRTASR

Colný úrad v Trenčíne odviedol za rok 2007 do štátnej pokladne viac ako päť miliárd korún. "Najvyššiu položku z uvedenej sumy predstavuje daň z pridanej hodnoty, za ňou nasleduje spotrebná daň, clo a napokon ostatné odvody," vysvetlila TASR jeho hovorkyňa trenčianskeho colného úradu Milada Hubočanová.
Z odvedenej sumy spotrebných daní do štátneho rozpočtu 1,6 miliardy korún, teda takmer 70 percent predstavuje spotrebná daň z liehu. Najnižšie percentuálne zastúpenie má spotrebná daň z vína, ktorá tvorí 0,2 percenta. "Uvedené čísla podporuje fakt, že trenčiansky región je svojimi klimatickými podmienkami, tradíciami a charakterom pestovaných plodín predurčený k výrobe liehu v pestovateľských páleniciach alebo v podnikoch na výrobu liehu," zdôraznila Hubočanová. Ako ďalej uviedla, prioritou trenčianskych colníkov je zabezpečovať ekonomické záujmy štátu a Európskej únie. Taktiež chcú chrániť zdravie obyvateľstva a bojovať proti nelegálnej činnosti v prostredí medzinárodného obchodu.
Colný úrad v Trenčíne vykonáva činnosť vo svojom pracovnom obvode v šiestich pobočkách - v Trenčíne, Novom Meste nad Váhom, Púchove, Ilave, Bánovciach nad Bebravou a Prievidzi. Dve stanice colného úradu majú nepretržitú prevádzku.
Trenčiansky colný úrad je jedným z najmladších úradov v rámci colnej správy Slovenskej republiky.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:11