StoryEditor

Do škôl nastúpi opäť menej prvákov

30.08.2007, 00:00
Počet prvákov z roka na rok klesá. V pondelok sa začína nový školský rok a do lavíc v prvých triedach zasadne o viac ako 3-tisíc žiakov menej ako vlani.

Tento trend pritom prinútil minulý školský rok zavrieť dvanásť štátnych základných škôl. Koľko ich bude tento rok, ukáže až prvý školský deň.
Základné školy museli o prvákov doslova bojovať. "Museli sme robiť veľký nábor v škôlkach a pripraviť špeciálny program," hovorí riaditeľka jednej zo základných škôl v Bratislave Viera Zavřelová. Školy lákajú deti a ich rodičov napríklad na angličtinu, počítače a rôzne krúžky. "My ponúkame muzikoterapiu, o ktorú je veľký záujem. Dnes nestačí ponúkať len cudzie jazyky," dodáva Zavřelová.
Čo by malo dieťa vedieť
Svoj prvý školský deň by mal prváčik prežiť bez stresu. Pozitívny zážitok z tohto dňa ho bude motivovať. Detský psychológ Štefan Matula radí - prváčikovi treba doma vysvetliť, čo ho čaká v škole. "Musí pochopiť, že škola je na to, aby sa niečo naučil. Musí vedieť, že naňho budú kladené nároky a povinnosti." Rodič by si mal svoje dieťa aj vypočuť. Zistí tak, čo sa mu v škole páčilo alebo nepáčilo a môže sa tak predísť mnohým problémom. Ak má dieťa problém zvyknúť si na školu a domov chodí frustrované, nemusí byť na vine lenivosť žiaka. "Niektoré deti škola nebaví, majú strach a nie vždy je to vina školákov. Veľa závisí od prístupu učiteľa," hovorí Matula.
Ako zmeniť školu
Ak po zápise rodič zistí, že škola nie je pre jeho dieťa vhodná, stále je možnosť zmeniť ju za inú. Treba si zistiť, či nová základná škola má voľné miesto a prváčika môže prijať. Riaditeľ základnej školy s tým musí súhlasiť. Potom nasleduje bežný zápis. Pri výbere by sa podľa ministerstva školstva mal rodič orientovať na zameranie školy - na cudzie jazyky, informatiku či športové aktivity. Zistiť by si mal aj úspešnosť absolventov pri prijímacích pohovoroch na stredné školy.
Na druhej strane, priveľa aktivít v škole môže dieťaťu spôsobiť poruchy učenia alebo správania. "So stúpaním nárokov na dieťaťa, stúpa počet detí, ktoré to nezvládajú. Súvisí to so zložitosťou dnešného sveta," hovorí Matula.
Štipendium pre prvákov
Zhruba 52-tisíc prváčikov čaká 25 dní prázdnin a 190 dní v školských laviciach. Vysvedčenia dostanú bez známok. "V prvom ročníku sa hodnotí iba slovne, na vysvedčení sa uvádza, či žiak postupuje - nepostupuje do druhého ročníka," dodáva hovorkyňa ministerstva školstva Viera Trpišová.

Štipendiá v základných školách
- Rodičia prváka môžu požiadať o štipendium - ak žiak žije v rodine, ktorej celkový príjem nepresahuje výšku životného minima.
- Výška štipendia sa pohybuje od 200 do 500 Sk mesačne.
- Rodič musí predložiť riaditeľovi školy potvrdenie o výške príjmu rodiny a žiadosť.
- Štipendium dostanú všetci žiaci školy, ak ju navštevuje minimálne 50 percent detí z rodín, ktorým sa poskytuje dávka v hmotnej núdzi.

Koľko stojí prváčik (v Sk)
aktovka 1 000
peračník, pero, ceruzky, guma, strúhadlo, pravítko, nožnice 130 - 250
zošity, obaly, doska na zošity 70
prezuvky a vrecúško 400
oblečenie na telocvik 1 500 - 2 000
potreby na výtvarnú výchovu 250
hygienické potreby 140

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:30