StoryEditor

Fico odkazuje Dzurindovi: Nie som idiot

30.11.2007, 16:35
Premiér Robert Fico odmieta obvinenia Mikuláša Dzurindu (SDKÚ - DS) o tom, že zbohatol na reštitúcii pozemku a získal tak šesť miliónov korún.
"Po fľaši koňaku a byte mojej mamy má Dzurinda ďalší škandál, môj osem árový, spustošený pozemok," hovorí Fico. Premiér vysvetľuje, že pozemok vo Vinohradoch kúpil v roku 2002 a v katastri nehnuteľností je stále vedený ako vinica, nie stavebný pozemok. "Ja nie som idiot, aby som kvôli 800 m2 pokazil svoje meno." hovorí Fico.  

Predseda vlády hovorí, že nikdy nezisťoval, akým spôsobom nadobudla pozemok "doktorka," od ktorej ho kupoval. Priznáva, že kúpna cena pozemku bola 37 tisíc korún, ale dodáva, že cena bola stanovená znaleckým posudkom a zodpovedala vinohradu. Premiér podľa vlastných slov s pozemkami nešpekuloval, kupoval ich za účelom vinohradníctva a nikdy tam nebude nič stavať. Čo sa týka tvrdení Mikuláša Dzurindu o tom, že vedľajšie parcely pri pozemku by mali patriť príbuzným jeho straníckeho kolegu Dušana Muňka (Smer - SD) Fico hovorí, že v čase, keď pozemok kupoval, Muňka ani nepoznal.

Robert Fico tvrdí, že tento prípad sa nedá porovnať s tým, ak veľká firma získa reštituovaný pozemok cez inú firmu za nízku cenu a urobí biznis. "Ja nie som idiot, aby som pred 24 až 48 hodinami poukazoval na praktiky reštituentov a pritom si to neošetril. Potom by som mal IQ dreveného vláčika," dodáva predseda Smer-u.

Robert Fico tak reagoval na dnešné vyjadrenia Mikuláša Dzurindu, ktorý ho obvinil z toho, že v roku 2002 kúpil od "doktorky," ktorá bola susedkou premiéra, 800 m2 reštituovanej pôdy v bratislavských Vinohradoch. Za tú mal Fico údajne zaplatiť 37 tisíc korún, aj keď podľa Dzurindových slov išlo o stavebný pozemok, nie vinohrad. Táto pôda mala pôvodne patriť osobe, ktorú Dzurinda označil za "babičku z Nového mesta." Tá získala náhradnú pôdu od Slovenského pozemkového fondu. Fico pôvodne tvrdil, že kupuje vinice, ale podľa Dzurindu už v roku 1998 premiér vedel, že kupuje stavebný pozemok. Ten bol ohodnotený na tisíc až dvetisíc korún za meter štvorcový, kým Fico za ňu podľa Dzurindu zaplatil len 46 Sk/m2. "Fico zarobil šesť miliónov korún," tvrdí predseda SDKÚ. Dzurinda preto chce po hlasovaní o štátnom rozpočte na budúci utorok predložiť návrh na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády.


Prečítajte si aj:
 
Podľa Dzurindu Fico veľmi dôveryhodne porozprával priebeh procesu, len zabudol doplniť osoby.Líder opozície Mikuláš Dzurinda reagoval na dnešnú tlačovú konferenciu Roberta Fica, na ktorej premiér hovoril o obchodovaní s reštituovanými pozemkami.

Celý článok >>

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 14:36