StoryEditor

Vo štvrtok možno rozhodnú o Smere-SD

10.02.2008, 10:32
Autor:
SITASITA
Strana európskych socialistov (PES) by mohla 14. februára rozhodnúť o obnovení kandidatúry na členstvo Smeru-SD v tejto strane. Tento termín však nebol oficiálne stanovený na rokovanie o Smere-SD.

"Za spravodlivé by som pokladal, keby sa SMER-SD vrátil do pozície, ktorú mal pred necelými dvoma rokmi. Znamenalo by to možnosť pokračovať v prerušenej ceste, na konci ktorej stojí členstvo SMER-SD v strane, ktorá združuje európske sociálnodemokratické a socialistické strany," uviedol pre agentúru SITA podpredseda strany Smer-SD a europoslanec Vladimír Maňka.

Na zasadnutí kongresu PES v Berlíne v roku 2001 sa PES prihlásila k Charte európskych politických strán. Konkrétne to znamená, že členské strany PES nebudú spolupracovať a uzatvárať koalície so stranami, ktoré vyvolávajú rasové, etnické, národnostné napätie alebo nenávisť. "S vtedajším rozhodnutím PES som nesúhlasil, ale považoval som ho za prirodzenú obavu z očakávania budúceho vývoja na Slovensku, po vzniku novej vládnej koalície. Európski socialisti zistili, že táto obava sa nenaplnila," uviedol Maňka. Z tohto dôvodu aj upustili od svojej podmienky na zmenu koalície. PES požadovala, aby Smer-SD vo vláde nebol so SNS. PES dnes oceňuje podľa Maňku, že Smer-SD robí dôslednú sociálnodemokratickú politiku.

Keď v roku 2006 vznikla nová vládna koalícia v zložení SMER-SD, SNS, ĽS- HZDS, ostatné strany, ktoré sa nedostali do vlády, podľa Maňku len veľmi ťažko znášali túto skutočnosť. "Jedinú možnosť časť opozície našla v rozpútaní kampane na pôde Európskeho parlamentu, ktorá mala zdiskreditovať stranu SMER-SD v očiach európskych socialistov práve pre jej spojenectvo s SNS," myslí si Maňka. Podľa neho na pôde Európskeho parlamentu vtedy padali silné slová o systematickom prenasledovaní menšín na Slovensku, upieraní akýchkoľvek ich práv a podobne. "Niektorí europoslanci vykreslili Slovensko ako krajinu, v ktorej sú občania maďarskej menšiny prenasledovaní, ako krajinu extrémizmu a intolerancie. Korunu všetkému nasadil belgický poslanec, ktorý sa vyjadril, že situácia na Slovensku mu pripomína najhoršie predvojnové roky v Európe," pripomenul Maňka. Zároveň dodal, že predstavitelia Smeru-SD mali plné ruky práce, aby uviedli veci na správnu mieru.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 07:56