StoryEditor

Kašický trestal za čudné tendre

22.01.2008, 23:00

Prešľapy z posledných dní otriasli stoličkami v silových rezortoch pod vedením Smeru. Minister obrany František Kašický včera pre predražené tendre na upratovanie a odpratávanie snehu odvolal z funkcie riaditeľa Úradu správy nehnuteľného majetku Vladimíra Vaska. Ten je podľa neho zodpovedný za čudné súťaže, ktoré štát mohli stáť 4 miliardy korún. "Dôvodom odvolania bolo nezvládnutie funkcie manažéra a naplánovanie finančných prostriedkov, na ktoré neboli v rezorte vyčlenené peniaze." Osobnú zodpovednosť za tendre Kašický odmietol. "Ako minister som si splnil všetko, čo som mal. Nastavil som systém tak, aby rezort mohol fungovať." Minister s Vaskom o tendroch hovoril. "Prepočítali to tak, ako to prepočítali. Pre mňa budú dôležité pohnútky." Kašický neodpovedal na otázku, či za vysokými sumami v tendroch mohla byť korupcia.
Zrušia tendre?
Vo veci naďalej koná ministerská inšpekcia. Jej šéf Ľubomír Ábel už včera konštatoval porušenie zákona o verejnom obstarávaní, rozpočtových pravidiel a smerníc ministra. Podľa Kašického sa na ministerstve nikdy neplánovalo za upratovanie minúť toľko peňazí. Ako dodal, týmto konaním zodpovední urobili hanbu rezortu. "Predmetné verejné obstarávania boli vyhlásené v rozpore so schváleným programovým plánom rezortu a mnou schváleným a podpísaným Plánom obstarávania zákaziek na roky 2008 -- 2010," povedal minister. Ako dodal, tieto plány počítali s podstatne nižšími sumami -- zimná a letná údržba plus upratovanie by mali tento rok stáť len 312 miliónov korún. "Čo sa týka vyhlásených verejných súťaží, nebola zatiaľ podpísaná žiadna rámcová zmluva." Ministerstvo rokuje o možnosti zrušenia tendrov.
Podľa podpredsedu Úradu pre verejné obstarávanie Rudolfa Kulmana tak ministerstvo urobiť môže. "Všetky tri tendre majú spoločný rukopis neznalosti zákona." Zjavne premrštenú sumu úrad podľa Kulmana neriešil. "Predmet obstarávania a hodnotu my neurčujeme, to môže kontrolovať Najvyšší kontrolný úrad ako prípadné nehospodárne nakladanie s majetkom štátu."
(Ne)objektívny minister?
Kašického rozhodnutie sa stretlo s kritikou opozície. "Beriem to ako prvý krok. V prvom rade by sa pán minister mal zamyslieť sám nad sebou, či vôbec na tú funkciu stačí a či to stíha," reagoval exminister obrany Juraj Liška (SDKÚ-DS). Kašický podľa neho má dosť ľudí na to, aby kontrolovali všetky materiály na základe vopred schválených dokumentov. "Nech sa nevyhovára na úradníkov, pretože sa mi to zdá zavádzajúce a neobjektívne voči sebe." Ako dodal, je možné, že Kašický bude musieť tendre vysvetľovať na parlamentnom branno-bezpečnostnom výbore. Nie je vylúčené, že opozícia sa v budúcnosť pokúsi ministra odvolať. "Nemožno len tak prejsť mlčaním chybu, ktorej sa mal dopustiť úradník na úrade ministerstva obrany a miliardy lietali len tak hore-dolu," vyhlásil šéf KDH Pavol Hrušovský. Podporu koaličných partnerov však Kašický má. "Myslím si, že v tomto prípade minister nenesie zodpovednosť. Okamžite konal a konal štandardne," reagoval šéf výboru Rudolf Pučík (SNS).
Problém s lupičom
Mimo ohrozenia nie je ani šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Opozícia mu vyčíta posledné zákroky polície. "Policajtom utekajú zadržaní zločinci zo sociálnych zariadení," upozornil Hrušovský. Zdôraznil však, že opozícia nemá zoznam ministrov na odvolanie. Útek bankového lupiča Romana Červenku z rúk polície musel včera vysvetľovať policajný prezident Ján Packa. Poslanci si ho predvolali, aby objasnil príčiny úteku aj následnú policajnú akciu, ktorá paralyzovala bratislavskú dopravu. Červenka ušiel policajtom cez okienko toalety v nemocnici na Kramároch, kde bol na vyšetrení. Doteraz ho nenašli. Zatiaľ boli zrážkami z platu potrestaní len dvaja policajti, ktorým Červenka ušiel. Nie je však vylúčené, že sankcie hrozia aj policajným šéfom v Bratislavskom kraji. "Toto riešenie nebolo vylúčené," povedal Pučík.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 12:23