StoryEditor

Z európskej zmluvy sa stal rukojemník

28.01.2008, 23:00

Opozícia včera zatlačila na vládnu koalíciu. Už dnes má parlament na programe ratifikáciu návrhu reformnej zmluvy o Európskej únii. A na to je potrebných 90 hlasov poslancov, pričom Ficov kabinet má len 85 hlasov. Vláde preto odkázala: stiahnite z rokovania parlamentu návrh tlačového zákona aj návrh reformnej zmluvy o Európskej únii. Ak nie, neprídeme na rokovanie o zmluve. Za tú zahlasujú iba v prípade, že koalícia preldoží demokratickejší návrh tlačového zákona. Premiér sa ale nechystá opozícii vyhovieť - do parlamentu pôjdu oba návrhy.
Opozícia šokovala
"To sa už úplne zbláznili? Čo to má spoločné s tlačovým zákonom?" vyhlásil včera Robert Fico. O pristúpení na podmienky opozície neuvažujú ani koaliční partneri Smeru. Ján Kovarčík z HZDS pre HN potvrdil, že sú pripravení o tlačovom zákone diskutovať. "Stiahnuť zákon nechceme, skôr ho neskôr upraviť." S jeho názorom sa stotožňuje aj Rafael Rafaj z SNS. Tvrdí, že je to veľký hazard opozície. "Zvolená šokujúca metóda rukojemníckeho vydierania práve témou s ktorou sa opozícia stále pýši v rámci ich hodnôt a zásluch a podmieniť to tlačovým zákonom, ktorý je od roku 1966 dávno prežitý." Fico nevidí dôvod, prečo by sa dnes tlačový zákon nemal prerokovávať. Tlačový zákon však kritizuje aj Európa - podľa predstaviteľa OBSE Miklósa Harasztiho nie je text vyhovujúci a nedostali ho ani včas v anglickej verzii. OBSE je jednou z inštitúcií a Haraszti je len jedným z politikov, vyhlásil Pavol Paška. Je presvedčený, že ide o nedorozumenie, zlú informovanosť a že veci sa dajú vysvetliť.
Kto za to môže?
Návrh Lisabonskej zmluvy sa ocitá v pozícii rukojemníka. Vláda o ňom hlasovať chce, opozícia by aj chcela, ale nebude. "Budeme hlasovať, bez ohľadu na to, či sa zúčastnia alebo nezúčastnia na hlasovaní," vyhlásil Fico. V prípade, že zmluvu pre chýbajúcu účasť opozičných politikov neschválime, bude podľa neho vina "za izoláciu len na súčasnej opozícii." Opozícia svoju podmienku vysvetľuje tým, že vláda tlačí voči slobode médií, mimovládnemu sektoru aj voči "všetkému životaschopnému - súkromnému." Podľa šéfa SMK Pála Csákyho sa na Slovensku robí dvojtvárna politika. "Nebudeme robiť štafáž k tejto politike." Vláda podľa neho tým, že chcela v utorok schváliť Lisabonskú zmluvu, chcela vyslať signál, že sme vzorová krajina. "Pričom pozajtra chce pristúpiť k reštriktívnemu zákonu o slobode slova. A my sme povedali, že takúto hru neprijímame," dodal Csáky. Líder SDKÚ Mikuláš Dzurinda vyhlásil, že sa chce dohodnúť na tlačovom zákone. Má to byť vraj minimum toho, čo môže súčasná vláda urobiť preto, aby dostala demokraciu na Slovensku do takej podoby, v akej ju prevzala po posledných parlametných voľbách. Ak teda Fico nechá o návrhu hlasovať, je podľa opozície za neprijatie zodpovedná vláda. "Ak budú tvrdohlaví a budú to hnať na hlasovanie, vedomí si, akú podporu majú a akú nemajú, je to zodpovednosť vládnej väčšiny," dodal.

Komentár HN:
Zase v krátkych nohaviciach

Opozícia sa rozhodla, že kým nebude stiahnutý a zdemokratizovaný Maďaričov návrh tlačového zákona, nebude sa zúčastňovať na rokovaní o Lisabonskej zmluve. 
Čo by bolo keby

"Viete si predstaviť, že zajtra NR SR neratifikuje Európsku reformnú zmluvu?" spýtal sa včera večer na krátkom brífingu premiér novinárov v reakcii na opozičných politikov. "Spôsobilo by to, že sa nemôžeme ani len ukázať na oči Európe nieto ešte niekomu inému," tvrdí Fico. Zmluva totiž musí byť ratifikovaná všetkými členmi EÚ. "Stalo by sa teda to, že zmluva by nebola prijatá na európskej úrovni. Ak by to nebolo prijaté z takéhoto dôvodu, bolo by to veľké politické faux pas,"vysvetľuje Radovan Geist z Euroaktivu. Vnútroštátny spor medzi koalíciou a opozíciou by nemal blokovať prijatie Lisabonskej zmluvy. Hoci krajiny majú právo ju odmietnuť, mali by tak spraviť len pre zásadné výhrady voči jej obsahu. Jej blokovanie tlačovým zákonom podľa politológa Miroslava Kusého je nehoráznym krokom opozície: "Opozícia uprednostňuje záujmy politickej prestíže malej politiky pred celonárodnými záujmami. Skutočne ma to šokovalo."Prekvapenie z návrhu je teda o to väčšie, že opozícia sa vždy, s výnimkou KDH, k Lisabonskej zmluve hlásila.

01 - Modified: 2003-07-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo hovoria paragrafy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 22:16