StoryEditor

Hrehove do roka a do dňa

27.12.2007, 23:00

Trvalo pol roka, kým sa Rade STV vlani v decembri podarilo zvoliť nového šéfa verejnoprávnej televízie. Radim Hreha, dovtedy známy skôr z českej mediálnej scény, sa však dlho na horúcej stoličke neohrial. Presne po roku ho tá istá Rada STV z funkcie odvolala.
Vyčítali mu meškajúce strategické materiály, prehlbovanie ekonomického dlhu a zabúdanie na pôvodnú tvorbu. "Nebola spokojnosť s tým, ako sa plnia sľuby," zhrnul predseda Rady Bohumír Bobocký. Hreha si priznal chybu, že neplnil uznesenia Rady STV, vysvetľoval to však tým, že sa sústredil na skutočné problémy televízie. Hoci sám tvrdí, že za odvolaním necítil žiadnu politiku, objavili sa špekulácie, že za jeho pádom môže byť snaha SNS a ĽS-HZDS získať v STV väčší vplyv. Tie totiž ešte vlani v decembri označili nástup nového riaditeľa za úspech vládnucej strany Smer-SD.

Prichádza Šmihula
Čo všetko Radim Hreha za ten rok stihol? Hneď po týždni vymenil šéfa spravodajstva Rolanda Kyšku za pražského redaktora Slovenského rozhlasu Jána Šmihulu, v januári odvolal šéfa publicistickej relácie Reportéri Eugena Kordu. Ten v relácii STV Pod lampou uviedol, že Hreha jeho stiahnutie odôvodnil politickým tlakom. Moderátor Štefan Hríb reláciu, neplánovane venovanú situácii v televízii predčasne ukončil a pozval Hrehu do budúceho vydania -- vysvetliť situáciu. V pokračovaní relácie však vystúpil už len ako hosť -- Hreha za porušenie predpisov Hríba prepustil.

Hľadá sa cenzúra
Informácie o politických tlakoch a cenzúre spravodajstva verejnoprávnej televízie priniesol koncom júla ako prvý denník SME. Traja redaktori opustili tím spravodajcov STV, podľa nich im nadriadení, vrátane šéfredaktora Šmihulu, zasahovali do výroby príspevkov, ktoré nepriaznivo hodnotili prácu koaličných politikov.
Rada STV zvolala mimoriadne zasadnutie, na ktorom nestrannosť spravodajstva spochybnili bývalí aj súčasní zamestnanci. Kritizovali stiahnutie redaktora z príspevku o väčšom vplyve štátu na STV, neodvysielanie príspevku o synovcovi ministra spravodlivosti Štefana Harabina (ĽS-HZDS), ktorý sa stal šéfom štátneho úradu či ignorovanie vulgárnych výrokov Jána Slotu (SNS) na adresu homosexuálov. Vedenie televízie poprelo obvinenia o cenzúre a označilo spory za nedostatky v internej komunikácii, cenzúru neskôr nedokázala ani pracovná komisia Rady STV.

Tma pod lampou
Odchody redaktorov pokračovali a ku koncu augusta chýbala spravodajstvu takmer tretina tímu. Hreha vyhlásil rozsiahly konkurz na miesta redaktorov a nechal vypracovať analýzu o nedostatkoch v spravodajstve.
Mediálna analytička Stanislava Benická označila za kľúčový problém šéfredaktora Šmihulu -- Hreha však podriadeného opäť podržal.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 20:55