StoryEditor

Vládna koalícia prežila vlastnú smrť

27.12.2007, 23:00

Vládna koalícia sa na sklonku roka ocitla na pokraji priepasti. Od jej definitívneho rozpadu bol len krok -- vládu zachránilo nočné stretnutie rozhádaných rivalov premiéra Roberta Fica s lídrom ĽS-HZDS Vladimírom Mečiarom, na ktorom sa dohodli, že deň, kedy spor dosiahol bod mrazu, vlastne ani nebol.

Príbeh koaličnej krízy sa začal po medializácii škandalózneho prevodu pozemkov, ktoré mal uskutočniť námestník Slovenského pozemkového fondu Branislava Bríza. V utorok 10. apríla podpísal zmluvu, na základe ktorej štát dal reštituentom pôdu vo Veľkom Slavkove s rozlohou viac ako milión štvorcových metrov. Tie reštituenti vzápätí predali firme GVM, ktorá má mať blízko k ĽS-HZDS, údajne pod cenu za takmer 13 miliónov korún. Ich skutočná trhová hodnota sa podľa niektorých informácií odhaduje na 1,5 miliardy korún, podľa iných od 50 do 200 miliónov. Fico označil zmluvy, ktoré Bríza podpísal, za škandalózne. Ministrovi pôdohospodárstva Miroslavovi Jureňovi (ĽS-HZDS) odkázal, že námestníka musí okamžite odvolať. "Ak to neurobí, stratí moju dôveru," adresoval ministrovi. HZDS to Ficovi vrátilo ako bumerang. Mečiar pohrozil, že ak predseda vlády vysloví nedôveru jeho ministrovi, HZDS vysloví nedôveru samotnému Ficovi.

V slepej uličke
Zdalo sa, že sa situácia upokojí, keď Bríza oznámil, že sa funkcie námestníka vzdáva sám. "Nechcem byť nástrojom politických hier." Ficovi to však nestačilo. Premiér na mimoriadnej Koaličnej rade žiadal už aj Jureňovu hlavu. Neuspel. Mečiar na oplátku žiadal Fica, aby odvolal celé vedenie fondu vrátane nominantov Smeru, čiže aj generálneho riaditeľa Miloslava Šebeka. Neúspešne. Fico z rokovania odišiel bez slov. Jureňa premiérovu dôveru už nemal, Mečiarovu stále áno. Fico dal ľudovcom čas, aby ministra stiahli sami. Keď tak neurobili, udrel sám. Ministra oficiálne vyzval, aby odstúpil z funkcie. "Ak tak neurobí, požiadam prezidenta Ivana Gašparoviča, aby ho odvolal." Posledný pokus nájsť spoločné východisko bol ešte deň pred tým -- na stretnutí v Trenčianskych Tepliciach. "Tieto rokovania neviedli k žiadnemu riešeniu," povedal Fico.

Útok amnestiami
HZDS aj s Mečiarom stálo pred existenčnou otázkou. Odchod Jureňu z postu alebo odchod HZDS z koalície. Poslanecký klub strany sa nakoniec po dlhom rokovaní rozhodol, že ministra si nedá. Vedenie strany sa na druhý deň zhodlo na tom, že z koalície neodídu, aj napriek tomu, že Fico požiadal prezidenta, aby Jureňu odvolal. Ten tak aj spravil. Na jeho kreslo si ešte v deň odvolania sadla nová ministerka, ústredná tajomníčka a Mečiarova pravá ruka Zdenka Kramplová.

Príbeh sa však nekončí. Po zdanlivom prímerí Fico opäť zaútočil na Mečiara. Tentoraz na neho vytiahol najcitlivejšie zbrane -- zrušenie tzv. Mečiarových amnestií a preukazovanie pôvodu majetku. "Premiér nám oznámil, že nie je ďalej ochotný pokračovať v koalícii," povedal Mečiar po tom, ako predčasne opustil rokovanie mimoriadnej Koaličnej rady tentoraz on. Vtedy sa definitívne potvrdili úvahy o tom, že Smer sa chystá na predčasné voľby. "Premiér spolu s ministrom kultúry Marekom Maďaričom vymysleli, že teraz je najlepší čas na predčasné voľby," potvrdil HN vysokopostavený zdroj zo Smeru.

V deň, keď koalícia už stála na prahu konca, sa stretli Mečiar s Ficom a dohodli sa. Koaličná kríza sa tak skončila slovami lídra HZDS: "Žiadna senzácia sa nekoná." Šéf ľudovcov oznámil, že koalícia zostáva. Minimálne do mája 2008, keď sa bude rozhodovať o prijatí eura, na seba koaličné strany nebudú útočiť. "Urobili sme si poriadok vo vládnej koalícii," vyhlásil na záver Fico. Nezabudol však pripomenúť, kto hral pri vyjednávaní prím.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 08:29