StoryEditor

Po prázdninách čaká školy revolúcia

23.05.2008, 00:00
Žiaci po letných prázdninách nastúpia do "nových" škôl. Na základnej škole sa budú učiť až dva cudzie jazyky, stredoškoláci si už nebudú môcť vyberať z troch úrovní náročnosti maturity, v triedach bude sedieť menej žiakov, najmladším žiačikom budú môcť rodičia urobiť školu aj doma.

To všetko prinesie od septembra nový školský zákon, ktorý včera definitívne schválil parlament. "Celá reforma je o tom, že učitelia dostávajú priestor na vlastnú realizáciu,“ vyhlásil minister školstva Ján Mikolaj (SNS).

Opozícia o katastrofe
Zmätky, chaos, komplikácie - to všetko zase od zákona očakáva opozícia. "Je to jedna veľká katastrofa,“ tvrdí šéf školské výboru NR SR Ferdinand Devínsky (SDKÚ-DS). Podľa neho bude školstvo čoraz viac centralizované, čo celý systém vráti späť pred rok 1989.
Samotné školy majú na prechod na nový model zhruba len tri mesiace. "Tešíme sa na nový zákon, ale prípravné obdobie sa malo predĺžiť o jeden rok,“ hovorí pre HN riaditeľka Základnej školy v Čiernej nad Tisou Alica Hegedüšová. Deti by sa po novom mali naučiť cudzí jazyk ešte skôr - na základnej škole ich budú čakať dva. Prvý najneskôr od tretieho ročníka, druhý od šiesteho. "Jazyky si posilníme, rodičia ich chcú už od prvej triedy,“ zdôrazňuje riaditeľka Základnej školy J. J. Thurzu v Detve Soňa Kyseľová. Viac jazykov bude pre deti znamenať aj väčšiu záťaž - pomôcť by preto mohlo zákonom stanové zníženie počtu žiakov v triedach. Učiteľ by tak každému žiakovi mal venovať viac času. V triedach by malo sedieť o 4 až 9 detí menej.

Maturanti na rovnakej čiare
Stredné školy vítajú zrušenie troch úrovní maturity. Po novom budú všetci stredoškoláci mať rovnako náročnú skúšku. "Rozdelenie maturít na viac úrovní iba znižovalo vedomostnú úroveň žiakov,“ zdôraznil pre HN šéf Asociácie riaditeľov štátnych gymnázií Pavel Sadloň. Minister avizuje, že jeho reforma umožní učiteľom slobodne rozhodovať o tom, čo sa budú žiaci učiť. Podľa analytičky Zuzany Humajovej mu však ide v skutočnosti o pravý opak. "V zákone sa jasne uvádza, že rezort bude školám naďalej diktovať zoznam povinných i voliteľných učebných predmetov a neumožní im slobodne vyberať ani len učebnice,“ dodáva pre HN.
Tí učitelia, ktorí budú chcieť naozaj učiť podľa svojich predstáv, budú musieť podľa nej opäť žiadať ministerstvo o povolenie.
Základná škola v Detve v rámci "voľnej ruky“ plánuje okrem spomínaného posilnenia jazykov pridať aj hodiny matematiky. "Pretože prijímacie konanie na stredné školy je stále postavené na matematike,“ vysvetľuje riaditeľka Kyseľová.
Škôlka ostáva aj po prijatí nového školského zákona nepovinná - štát však na posledný ročník materskej školy bude rodičom prispievať sumou 361 korún mesačne (16. mája sme omylom informovali, že posledný ročník škôlky bude povinný - pozn. red.). Ministerstvo školstva chce takto dostať do škôlok pred nástupom na základnú školu ešte viac detí.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 06:24