StoryEditor

Avízo na dnes: Vláda bude rokovať o tlačovom zákone

09.01.2008, 06:19

Program 75. schôdze vlády Slovenskej republiky:

  • Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 502/2001 Z. z. o finančnej kontrole a vnútornom audite a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 618/2004 Z. z. a o zmene a doplnení niektorých ďalších zákonov.  
  • Návrh zákona o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve a o zmene a doplnení niektorých zákonov (tlačový zákon). 
  • Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 25/2006 Z. z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a o zmene zákona č. 581/2004 Z. z. o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. 
  • Návrh Koncepcie cenovej politiky.  
  • Správa o stave pripravenosti SR na čerpanie štrukturálnych fondov a Kohézneho fondu v programovom období 2007- 2013 (stav k 15. 11. 2007).


Bič na novinárov je hotový

Noviny zverejnia redakčný článok. Ak politik, ktorého sa obsah týka, bude chcieť reagovať, redakcia mu bude musieť dať na to priestor. Na rovnocennom mieste a v rovnakom rozsahu ako pôvodný článok - a to aj vtedy, ak v ňom novinár nenapísal klamstvo. Takúto zmenu má nový Tlačový zákon, o ktorom bude vláda rokovať už dnes. Ministerstvo kultúry, z ktorého dielne návrh pochádza, považuje zmenu Tlačového zákona za dôležitú. Noviny budú musieť reakciu zverejniť do štyroch dní - kontrolovať to bude štát. "Ministerstvo kultúry bude dohliadať na plnenie zákona," dodáva hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár.

Celý článok >>


NBÚ žiada obmedziť právo na ochranu zdroja v novom zákone

Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) žiada, aby povinnosť chrániť zdroj informácií bola v novom tlačovom zákone obmedzenejšia než navrhuje ministerstvo kultúry. Vláda bude zákon prerokovávať v stredu bez dohody s NBÚ.
NBÚ trvá na tom, aby sa povinnosť mlčanlivosti nevzťahovala na prípady, ak bol poskytnutím alebo zverejnením informácie spáchaný trestný čin alebo ak ide o informáciu, týkajúcu sa ohrozenia ústavného zriadenia, vnútorného poriadku, bezpečnosti štátu alebo ochrany utajovaných skutočností. Žiada tiež, aby ministerstvo kultúry pokutovalo tlač, ak uverejní utajovanú skutočnosť.

Celý článok >>


Tlačový zákon zavedie právo na odpoveď

Nový tlačový zákon okrem povinnosti masmédií ochraňovať zdroj a pôvod informácií, získaných na zverejnenie, zavedie popri práve na opravu aj právo dotknutej osoby na uverejnenie odpovede. O návrhu zákona o periodickej tlači a niektorých právach a povinnostiach pri získavaní informácií masmédiami bude v utorok rokovať Legislatívna rada vlády (LRV). Zákon už bol na novembrovom programe, avšak LRV prerušila rokovanie o tomto bode s tým, že sa má nanovo prepracovať.

Celý článok >>

 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
22. apríl 2024 18:10