StoryEditor

Externista platil. Teraz sa súdi

04.02.2008, 23:00
Milan Cipciar žiada od súkromnej spoločnosti Akadémia vzdelávania 136-tisíc korún, ktoré jej zaplatil v rokoch 2002 až 2007 - oficiálne za sprostredkovanie externého štúdia na banskobystrickej Univerzite Mateja Bela.

Vysokoškolský absolvent chce späť peniaze, ktoré zaplatil v súvislosti s externým štúdiom na univerzite. "Považujem to zo strany Akadémie vzdelávania za bezdôvodné obohatenie," povedal Cipciar pre HN. Spor bude od 20. februára pojednávať Okresný súd v Banskej Bystrici. Ak uzná argumenty externistu, môže vytvoriť precedens, ktorý spochybní stovky miliónov korún, ktoré za ostatné roky zaplatili tisícky študentov zo všetkých kútov Slovenska tretím subjektom za dosiahnutie vysokoškolského titulu. A môže spustiť lavínu súdnych sporov.

Stanovisko vedenia Akadémie vzdelávania sa HN napriek viacerým pokusom nepodarilo získať.

Pod nátlakom?
Milan Cipciar bol v roku 2002 prijatý na externé štúdium na Právnickej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Pred nástupom do školy dostal list - bratislavská Akadémia vzdelávania študenta vyzvala, aby podpísal zmluvu o technickom zabezpečení vysokoškolského bakalárskeho štúdia. Zmluva stanovila cenu trojročného štúdia na 90-tisíc korún. Externista mal podľa nej zaplatiť každoročne 30-tisíc Sk - vždy ku dňu zápisu do príslušného ročníka. "Neuhradenie ceny štúdia v určenej lehote má za následok nezapísanie občana do príslušného ročníka," cituje Cipciar jeden z článkov zmluvy. Budúci právnik zmluvu podpísal a sumu zaplatil - dnes tvrdí, že nedobrovoľne a pod nátlakom, že v prípade odmietnutia nebude zapísaný do ročníka.

Situácia sa zopakovala po prijatí na magisterské štúdium. "Zmenil sa však text zmluvy a cena štúdia - odmena za sprostredkovanie stúpla na 33-tisíc korún za akademický rok," vysvetľuje Cipciar. Pôvodná zmluva hovorila o technickom zabezpečení štúdia. Podľa novely vysokoškolského zákona z roku 2005 však mohlo ministerstvo školstva takéto konanie súkromnej firmy pokutovať do výšky päť miliónov korún. Nový text už hovoril o "sprostredkovaní prípravy študenta na skúšky". Externista tvrdí - zmluva nešpecifikuje, aké služby má vlastne akadémia za odmenu poskytnúť študentovi - naopak špecifikuje, že v cene nie sú zahrnuté náklady študenta za ubytovanie, stravovanie, učebné texty a skriptá ani iné učebné pomôcky. "Napriek tomu, že som bol prijatý na externé štúdium na univerzite v Banskej Bystrici, v blízkosti ktorej žijem, musel som cestovať na prednášky a skúšky do Bratislavy," dokladá Cipciar rozvrhom výučby.

Rozhodne súd
Poslednú splátku 33-tisíc korún zaplatil Milan Cipciar len sčasti - poslal 13-tisíc Sk. Vysokoškolský titul napriek tomu získal. "Samotná fakulta vždy konala korektne," dodáva absolvent, ktorý dnes pracuje ako právnik v súkromnej strojárskej firme. Pol roka po skončení štúdia prišiel platobný príkaz. Banskobystrický okresný súd vyzval Cipciara na uhradenie nezaplatenej časti poplatku vo výške 20-tisíc korún plus úroky z omeškania a pokutu. "Podal som odpor a požiadal súd, aby mi akadémia vrátila všetko, čo som jej počas štúdia zaplatil. Som pripravený na tvrdý súdny spor." Osud kauzy je dôležitý pre tisíce externistov, ktorí podobným spôsobom financovali tretie subjekty počas štúdia na vysokej škole. "Ak by súd rozhodol, že tretí subjekt vyberal peniaze bez právneho dôvodu, bolo by to podstatné rozhodnutie, ktoré by zmenilo vnímanie tejto veci na Slovensku," hovorí právnik Tomáš Kamenec.

Dekan Právnickej fakulty Univerzity Mateja Bela Stanislav Mráz tvrdí, že škola spolupracovala s Akadémiou vzdelávania na základe zmluvy o spolupráci, ktorá bola ukončená ku koncu minulého roka. "Podporovali napríklad publikačnú činnosť." Otázne ostáva, odkiaľ akadémia získala osobné údaje o študentoch, ktorí boli prijatí na externé štúdium. "Odkedy som sa stal dekanom, neposkytovali sme žiadne informácie," tvrdí dekan Mráz. Domnieva sa, že Akadémia vzdelávania získala údaje priamo od študentov. Cipciar to popiera.

Externé štúdium po novom
S vysokými školami o nelegálne vyberanie poplatkov za externé štúdium neúspešne bojoval aj exminister Martin Fronc (KDH). Generálna prokuratúra jeho podania zamietla, výsledok nepriniesli ani úradnícke kontroly na univerzitách. Od septembra 2008 budú môcť vysoké školy vyberať platby za externé štúdium. Umožnila to novela zákona o vysokých školách - tá súčasne zvýšila pokutu za organizovanie štúdia tretími subjektmi na 15 miliónov korún. Podľa informácií HN však externisti platia naďalej.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 00:07