StoryEditor

Pri preventívnej akcii zistili policajti 121 priestupkov

08.02.2008, 14:57
Autor:
SITASITA

Porucha na železničnom priecestí pri Obchodnom centre Billa v Trenčíne, vodič nerešpektujúci svetelnú signalizáciu, šofér jazdiaci bez vodičského oprávnenia a s 1,29 promile alkoholu v krvi, to sú len niektoré z prípadov, ktoré zaregistrovali policajti Oblastnej správy (OS) Železničnej polície (ŽP) počas štvrtkovej preventívno-bezpečnostnej akcie s názvom Priecestia. Za osem hodín skontrolovali 177 motorových vozidiel, 48 osôb, štyri železničné stanice a ďalších 44 priecestí. Celkovo vykonali 49 skúšok na alkohol, z toho boli dve s pozitívnym výsledkom. Zistili 121 priestupkov, z ktorých 110 vyriešili udelením blokovej pokuty v celkovej výške 76 350 korún. Zaznamenali aj prečin marenia výkonu úradného rozhodnutia, informoval dnes agentúru SITA hovorca OS ŽP v Žiline František Gažo.
"Účelom tejto akcie bolo nielen pôsobiť represívne voči vodičom motorovým vozidiel a iným účastníkom cestnej premávky (CP), ale predovšetkým preventívne pôsobiť na vodičov, chodcov, cyklistov či iných účastníkov CP," povedal Gažo. Súčasťou preventívno-bezpečnostnej akcie sa stala aj kontrola technického stavu a funkčnosti priecestných zabezpečovacích zariadení. Do akcie sa zapojilo 60 policajtov, z toho 40 železničných, 17 z Okresného dopravného inšpektorátu Policajného zboru a traja pracovníci zo strediska bezpečnosti železničnej dopravy ŽSR.
Ako ďalej informoval Gažo, akcia bola reakciou na zvyšujúci sa počet nehôd na železničných priecestiach a na železniciach. V OS ŽP evidovali vlani 22 nehôd na priecestiach, z toho v jednej došlo k úmrtiu človeka. Trikrát pri týchto nehodách asistoval alkohol, najčastejšou príčinou nehôd bola nedbanlivá jazda a nerešpektovanie priecestného značenia. Oblastná správa eviduje ďalších 49 smrteľných nehôd, zomrelo pri nich 38 ľudí.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 23:40