StoryEditor

Darček od Valentoviča -- výpoveď

02.01.2008, 23:00
Poďakovanie za výbornú prácu a hneď vzápätí vyhadzov. Takto skončili ku koncu roka dvaja dlhoroční riaditelia fakultných nemocníc v Nitre a Nových Zámkoch. Svoje rozhodnutie však minister nezdôvodnil.

"Pán minister využil jednu z kompetencií, ktorá mu vyplýva z jeho funkcie," vysvetlila jeho hovorkyňa Silvia Balázsiková. Na miesto jedného z odvolaných dočasne zasadne politický nominant Smeru-SD a poslanec parlamentu Jozef Valocký. Minister nevylučuje do budúcnosti aj ďalšie odvolávania. Zatiaľ sa na ďalšie zmeny riaditeľov nechystá.
Fakultné nemocnice v Nových Zámkoch a Nitre majú od prvého januára nových riaditeľov. Kardiológ Marián Karvaj, ktorý šéfoval v Nových Zámkoch viac ako desať rokov, odchádza pracovať na koronárnu jednotku. Jeho nástupca je súčasný primár chirurgického oddelenia nemocnice Imrich Matuška. Druhým odvolaným je nitriansky exriaditeľ Viktor Žák. Obaja v minulosti kandidovali v regionálnych voľbách za KDH. Na Žákovu stoličku vymenoval minister zdravotníctva poslanca za Smer-SD Valockého. Na túto funkciu sa podľa rezortnej hovorkyne hodil najmä preto, lebo ako "riaditeľ Nemocnice s poliklinikou v Galante svoju prácu vykonával na vysokej profesionálnej úrovni".
Koho zvolil, odvoláva
"Je to ministrovo sväté právo," komentuje situáciu Žák, ktorý šéfoval v Nitre dvanásť rokov. Odvolanie ho však prekvapilo. Dôvod? Práve Ivan Valentovič (Smer-SD) si ho do funkcie vybral - Žák vyhral pred rokom na túto pozíciu opäť konkurz. S bývalým ministrom Rudolfom Zajacom sa "rozkmotril" práve pre snahu privatizovať zdravotníctvo. Vtedy z funkcie odišiel. "Teraz je to o to prekvapujúcejšie, že odchádzam vtedy, keď sa má presadzovať tá politika, akú som si predstavoval." Žák si už biely plášť určite neoblečie. V zdravotníctve však s titulom docenta verejného zdravotníctva chce ostať. Všetko bude závisieť od dohody s nástupcom - Valockým. Ten mal včera počas celého dňa rokovania na novom pôsobisku. Spojiť s ním sa nám preto nepodarilo.
Vyhadzov dostali úspešní
Obaja bývalí riaditelia pritom zhodne tvrdia - nemocnice sme dokázali finančne stabilizovať. "Ako jediná fakultná nemocnica na Slovensku sme vykázali veľmi slušný zisk," tvrdí Karvaj. Odhaduje ho na 29 miliónov. Nitriansky exriaditeľ má za dobrý hospodársky výsledok dostať vyplatenú odmenu, aj keď nemocnica stále vytvára stratu. "Sme menej zadlžená nemocnica ako porovnateľné nemocnice na Slovensku." Valentovič odvolával riaditeľov fakultných nemocníc aj v roku 2006.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 01:23