StoryEditor

Košický kraj sa intenzívne pripravuje na čerpanie eurofondov

05.01.2008, 10:53
Autor:
TASRTASR

Košický samosprávny kraj (KSK) sa podľa jeho predsedu Zdenka Trebuľu intenzívne pripravuje na čerpanie prostriedkov z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v programovacom období 2007 - 2013 napriek tomu, že Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR doteraz definitívne neuzavrelo spoluprácu so samosprávnymi krajmi o technickej pomoci.

"My sme dnes z hľadiska technického a personálneho dostatočne pripravení a vytvorili sme aj samostatný odbor SORO - Sprostredkovateľský orgán pre riadiaci orgán, kde by malo postupne pracovať 35 ľudí. Dvere tohto úradu sú otvorené, máme tu celý rad odborníkov, ktorí vedia pomôcť starostom, starostkám, primátorom a primátorkám miest a obcí kraja", uviedol Trebuľa pre TASR. Podľa neho má KSK v príprave na čerpanie eurofondov oproti iným krajom určitý náskok z minulého obdobia, kedy sa na vstup do procesu pripravoval spolu s Prešovským samosprávnym krajom projektom POKER.

Z celkového nárastu mzdových prostriedkov KSK v tomto roku vo výške 14 miliónov korún viac ako 8 miliónov korún predstavujú plánované mzdy pre pracovníkov SORO. Základné pracovné pozície tohto odboru sú už obsadené, pracuje tam teraz 6 ľudí, ktorí už vstupujú do prípravy materiálov, dodal Trebuľa.

Podľa vedúceho odboru regionálneho rozvoja Petra Ťapáka, KSK má v súvislosti s čerpaním eurofondov už pripravené projekty zhruba za 3 miliardy korún. "Tak ako aj iné kraje pripravuje v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva SR združenie právnických osôb s názvom Regionálne inovačné centrum. Jeho úlohou bude podporovať inovatívne projekty v kraji, ktoré budú predkladať podnikatelia, univerzity či vedecko-výskumné inštitúcie SAV," dodal Ťapák.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 12:25