StoryEditor

Horehronie láka prírodou, no Hron by mohol byť čistejší

14.08.2008, 00:00

Cestovný ruch. V regióne môžete počas letnej dovolenky splaviť Hron, chytať ryby, preskúmať jaskyne alebo si nad krajinou zalietať.
Horehronie je predovšetkým rajom pre turistov milujúcich prírodu. Nachádza sa tu totiž všetko, čo naplní srdce každého dobrodruha alebo len príležitostného zálesáka. V prvom rade je to rieka Hron. Každý Slovák, ktorý kedy sedel v člne, má aspoň jednu skúsenosť s touto druhou najdlhšou riekou Slovenska. Vodáctvo láka každý rok viac ľudí. Je to totiž šport, pri ktorom vy určujete rýchlosť i smer, a príroda zase zákutia, ktoré vám odkryje. Je to aj druh životného štýlu, ktorý je charakteristický neviazaním sa na čas, na starosti, na miesta atď. Jednoducho sadnete do člna a raz už musíte niekam dôjsť. Kedy, to určuje množstvo bufetov a penziónov po ceste, ako aj počet miest, kde sa môžete okúpať, či len tak posedieť na brehu. V kempe vás čaká spev, gitary a veľmi pohodoví ľudia. Všetky starosti môžete nechať doma, lebo celý splav vám kompletne zorganizujú a zabezpečia cestovné kancelárie. Vám stačí prísť napríklad do Brezna, a tam si vás už vyzdvihne vodácka kancelária, ktorá vám zabezpečí výstroj, člny, kemp i odvoz.
Plastové fľaše namiesto rýb
Hron je žilou Horehronia, ktorá by sa o pár rokov mohla zmeniť na zlatú. Na to je však potrebné, aby si domáci uvedomili, aký poklad to vlastne je. Výber rieky na splav totiž určuje aj jej čistota. Domáci tu stále používajú praktiky spred dvadsiatich rokov, keď sa všetok tuhý odpad navozil k vode, až prišla "veľká voda" a bolo po starostiach. Preto vám krásne romantické splavovanie rieky kazia stovky plastových fliaš, igelitových vrecúšok, obalov atď. Jednoducho -- bordel. Vitrínu plastových odpadkov napríklad nenájdete na celom Dunajci, ktorý prekvitá čistotou, množstvom lodí, pltí i rybárov. Tam si ľudia uvedomili, aký biznis môžu vyťažiť z čistej prírody.
Voda v Hrone je relatívne čistá, len tuhý odpad jej robí vrásky. Kedysi patril k najšpinavším riekam, no po zániku priemyslu sa voda vyčistila natoľko, že v niektorých častiach horného Hrona môžete zbadať i raky. Rybári si tu po rokoch konečne prídu na svoje. Na Hrone sú výlučne muškári. Ak ste to nikdy nerobili, môžete si objednať profesionálneho muškára, napríklad z Nemeckej, ktorý vám okrem niekoľkých fínt, ako na ryby, zabezpečí kompletný servis, vrátane lodí, odvozu atď.
Do podzemia, do neba
Horehronie je svojím prírodným bohatstvom zaujímavé v každom ročnom období a v každom počasí. V zime je tu niekoľko lyžiarskych stredísk. Na jeseň počas sychravého počasia sa môžete zahrať na speleológov (jaskyniarov) a zísť do sveta, v ktorom slnko nemá takmer žiadnu moc. V Jaskyni mŕtvych netopierov vám profesionálni sprievodcovia ukážu zákutia, kam sa donedávna nedostal žiadny smrteľník.
Horehronie je natoľko zaujímavé, že sa ho oplatí spoznať nielen v najnižších častiach, teda na vode či v podzemí, ale aj z výšky. Ak je teda pekne a k tomu i trochu veterno, to je výzva na parachuting, paragliding alebo rogaling, ktorý je tiež možný so sprievodom skúseného inštruktora. Pre tých menej odvážnych sú k dispozícii lety teplovzdušným balónom. Tí, ktorí majú radšej pevnú pôdu pod nohami, si môžu pozrieť medzinárodné športové podujatia v týchto športoch z Kráľovej hole (majstrovstvá Európy v letoch na závesných klzákoch a pod.).

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 02:25