StoryEditor

Lipšic: Ministerstvo spravodlivosti ide chrániť zločincov

11.09.2007, 16:31
Autor:
SITASITA
Bývalý minister spravodlivosti Daniel Lipšic, ktorý predkladal terajší trestný zákon, nechápe zmeny, pripravované rezortom Štefana Harabina. Vyzval vládu, aby nemenila to, čo v praxi funguje. "Ministerstvo spravodlivosti pripravuje zákony, ktoré chránia ľudí, ktorí páchajú ťažké zločiny," komentoval novelu trestného zákona.

Pre Lipšica je nepochopiteľné navrhované zmiernenie podmienok na podmienečné prepustenie po polovici, prípadne po dvoch tretinách trestu.
Obáva sa tiež rušenia objektívnych pravidiel na určenie výšky trestu vrátane asperačnej zásady, ktorá pri viacerých trestných činoch zvyšovala spodnú hranicu trestu. Exminister nedôveruje objektivite sudcov. Tvrdí, že využívajú najmä spodnú hranicu trestnej sadzby, a to aj pri závažných zločinoch. Široké trestné sadzby vedú nielen k rozdielnym trestom za podobné činy, ale dávajú aj priestor na korupciu.
Účelom vysokých trestov nie je odstrašiť páchateľov, ale izolovať ich a zabrániť im tak páchať trestnú činnosť. Podľa štatistík pácha šesť percent delikventov až 70 percent násilnej kriminality. Preto majú vyššie tresty význam, rovnako ako uplatňovanie zásady trikrát a dosť. Na Slovensku je až 80-percentná objasnenosť závažných trestných činov. Preto sa nový trestný zákon, presadený Lipšicom, prejavil aj v praxi.
Exminister to podložil poklesom násilných trestných činov. Kým v roku 2002 ich bolo 15 020, vlani, keď začal platiť nový trestný zákon, klesol ich počet na 10 896. "Za každým z týchto čísel je veľká bolesť, utrpenie a strata," pripomenul Lipšic. V kritike zmiernenia trestov poukázal na prípad viacnásobného vraha Riga, ktorý vraždil hneď, ako ho podmienečne prepustili z väzenia, kde bol tiež za vraždu.
Lipšic poukázal na konkrétnych prípadoch na príliš mierne tresty slovenských súdov. Znásilnenie, krádež, ublíženie na zdraví, poškodzovanie cudzej veci spáchal odsúdený v podmienke. Napriek tomu mu súd dal trest na spodnej hranici - 28 mesiacov. Rovnako najnižší trest - 5 rokov, dostal muž za dvojnásobné znásilnenie maloletej, najnižší trest za jednu lúpež dostal páchateľ štvornásobnej ozbrojenej lúpeže, tak isto najnižší trest dostal páchateľ štvornásobného ťažkého ublíženia na zdraví.
"Trestný zákon tu nie je na uľahčenie práce sudcov a prokurátorov, ale pre bezpečnosť občanov," zdôraznil Lipšic. Odmieta aj vyňatie lúpeže z činov, spadajúcich pod zásadu 3x a dosť. Do leta 2005 sa v 75 percentách prípadov, kde sa tento princíp uplatnil, bola jedným z trestných činov lúpež. Zdôraznil, že nepozná ani jeden prípad, keď by bola aplikácia zásady 3x a dosť príliš prísna.
"Prečo chceme vrahom skracovať pobyt vo väzení," pýta sa Lipšic ministerstva. Spomenul prípad 14-ročného dievčaťa, ktoré 34-ročný muž znásilnil a potom ho zaškrtil remienkami z jej sandálov, zakryl a ušiel. Dostal 14 rokov. Podľa navrhovanej novely by mohol žiadať o prepustenie už po deviatich rokoch.

Agentúra SITA vydá k správe aj zvukovú správu.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 13:24