StoryEditor

Prvú skúšku koalícia prežila. Čaká ju ďalšia

27.11.2007, 23:00
Pavol Paška zostáva sedieť na stoličke predsedu parlamentu. Koalícia tak prešla prvou skúškou po svojej doteraz najväčšej kríze, ktorú spôsobila kauza lukratívnych pozemkov v Tatrách.

Opozícia sa však nevzdáva - koalícii už pripravuje ďalší test stability. Chce odvolať predsedu vlády a Smeru-SD Roberta Fica.
Pred včerajším tajným hlasovaním o vyslovení nedôvery šéfovi parlamentu nebolo do poslednej chvíle jasné, ako sa koaličné kluby zachovajú. Nakoniec z koaličného trojlístka nehlasoval nikto - ĽS-HZDS a SNS tak urobili zo strachu, Smer z úcty k Paškovi. Opozícii, ktorá chcela Pašku odvolať okrem iného kvôli chybám pri novele zákona o sociálnom poistení, jej hlasy nestačili.
Na tajnom hlasovaní poslanci z klubu Smer-SD prítomní boli, hlas proti ani za však neodovzdali. "Prišli sme len vyzdvihnúť hlasovacie lístky, aby sme vytvorili kvórum. Potom sme opustili sálu," povedal HN predseda klubu Smeru Miroslav Číž. Bez koaličných poslancov by totiž nebolo plénum uznášaniaschopné, čo by znamenalo opakovanie hlasovania.
Obavy zvíťazili
Národniari a ľudovci sa v sále ani len neukázali. Ako už avizovali, dôvodom boli obavy zo zneužitia - objavili sa totiž informácie, že by niektorí poslanci Smeru hlasovali za odvolanie Pašku a jeho prípadný pád by potom "hodili" na HZDS a SNS. "SNS nie je za odvolanie predsedu, a pretože v tajnom hlasovaní nijako inak to nemôžete dokázať, iba svojím prehlásením. Ale keď tam nie ste fyzicky, tak je to jednoznačnejšie," zdôvodnil HN predseda SNS Ján Slota a dodal: "Ja som za transparentnosť."
Ani ĽS-HZDS nechcelo Pašku odvolať - radšej teda zostali za dverami. "V parlamentnej diplomacii Paška robí dobrú robotu a je potrebné, aby zostal vo funkcii," povedal novinárom podpredseda HZDS Milan Urbáni. Poslanec ľudovcov Ján Kovarčík pre HN potvrdil, že pred hlasovaním mali pochybnosti. "Mali sme informácie o tom, že niektorí poslanci Smeru chcú podraziť svojho predsedu parlamentu a preto, aby sa to náhodou neskĺzlo do toho, že to urobilo HZDS, tak sme sa hlasovania nezúčastnili."
Samotný hrdina Pavol Paška považuje vyjadrenia ĽS-HZDS a SNS za špekulácie. "Prečo by ma mali vlastní odvolávať? Som hlboko presvedčený, že 49 členov nášho klubu by mi vždy vyslovilo podporu." Napriek podozreniam sa nakoniec všetky tri koaličné kluby zhodli na tom, že spôsob, ako vyriešili túto situáciu, je prejavom toho, že koalícia je jednotná.
Na rade je Fico
Či je jednotnosť ozajstná, bude môcť koalícia dokázať opäť už o pár dní. Opozícia už dnes začína zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze, na ktorej sa pokúsi odvolať predsedu vlády Roberta Fica. Lídri opozície dali totiž premiérovi čas do včera, aby vyriešil problémy na Slovenskom pozemkovom fonde po zistení škandalóznych prevodov pozemkov. Fico podľa nich nekonal, aj keď už podľa predsedu SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu dávno vedel, čo sa na fonde deje. "Predseda vlády nesie maximálnu politickú zodpovednosť za čachre, ktoré sa robili na Slovenskom pozemkovom fonde." Šéf SDKÚ-DS prízvukoval, že činnosť fondu riadi správna a dozorná rada, v ktorej má Smer prevahu svojich ľudí. K iniciatíve najsilnejšej opozičnej strany sa pripoja aj opozičné SMK a KDH. "Som trošku sklamaný, že sme nedokázali trošku viacej diskutovať, Mikuláš Dzurinda vyvinul iniciatívu trošku individuálne," povedal však líder KDH Pavol Hrušovský.
Fico Dzurindovu včerajšiu kritiku odmieta. "Je neuveriteľné, akých lží je schopný tento človek," tlmočila premiérovu reakciu jeho hovorkyňa Silvia Glendová.


U Fica skončil prvý minister

Koaličná kríza je definitívne zažehnaná. Novou ministerkou pôdohospodárstva sa včera po bleskovej rošáde stala nominantka ĽS-HZDS Zdenka Kramplová. Ľudovci Vladimíra Mečiara tak predišli tomu, aby premiér Robert Fico (Smer-SD) riešil dočasné bezvládie v rezorte vlastným výberom. „Museli sme konať rýchlo,“ priznala pre HN Kramplová.
Fico rozhodnutie HZDS akceptoval, Mečiar a spol. mu to v dobrom vrátili pri hlasovaní o nedôvere predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi (Smer-SD). Keďže koaliční poslanci nehlasovali, Paška zostáva vo funkcii.

Celý článok >>


Museli sme konať rýchlo

Kedy ste sa dozvedeli, že budete novou ministerkou pôdohospodárstva?

V pondelok sme mali rokovania, keď ste videli, že sme sa nezúčastnili na schôdzi k odvolávaniu pána Pašku.Sedelo vedenie ĽS-HZDS vrátane pána Jureňu. Mali sme informáciu, že na druhý deň dostane odvolací dekrét od pána prezidenta. V prípade, že by sme nedali nášho nominanta, pán premiér by bol povinný poveriť člena vlády vedením rezortu. Museli sme konať rýchlo.

Celý rozhovor >>


Jureňa u prezidenta citoval Ježiša

Až včera došlo k definitívnej zmene vo vedení rezortu pôdohospodárstva. Prezident Ivan Gašparovič včera najskôr na návrh premiéra odvolal z funkcie Miroslava Jureňu, ktorý „padol“ kvôli škandálu z pozemkami v Tatrách. Vzápätí vymenoval na jeho miesto doterajšiu ústrednú tajomníčku ĽS-HZDS Zdenku Kramplovú.
Jureňa dal aj u prezidenta pocítiť, že sa stále nestotožnil s tým, že prišiel o funkciu pre podozrivé prevody pôdy na pozemkovom fonde, ktorý ako minister kontroloval. Na záver svojej reči vyhlásil: „Aj Ježiš Kristus na kríži povedal farizejovi: je mi ľúto, lebo nevieš, čo činíš.“ Neskôr vysvetlil, že to nebolo adresované ani premiérovi, ani prezidentovi. „Biblickými výňatkami som len chcel pripomenúť, že vo výkone človeka je dôležitý ľudský rozmer, srdce a láska k blížnemu.“ Na záver zažartoval, že chcel na odvolací akt prísť v lesníckej uniforme, aby ukázal, pre koho vlastne na ministerstve pracoval. Rozmyslel si to však, aby neurazil prezidenta.

Celý článok >>

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 23:45