StoryEditor

Nový projekt by mal urýchliť súdne konanie

27.01.2008, 10:35
Autor:
SITASITA
Súdne konanie by mal urýchliť nový projekt Ministerstva spravodlivosti (MS) a Sociálnej poisťovne. Súdy získajú informácie o zamestnávateľoch, o odvodoch, ako aj informácie o osobách, ktoré preverujú, prostredníctvom elektronického vyžiadania.

Agentúru SITA o tom informoval hovorca MS SR Michal Jurči. Súd môže od poisťovne v konaní získavať informácie iba o osobe, ktorej sa konanie týka a ktorá je v postavení účastníka konania, najmä ako navrhovateľ alebo odporca. Ministerstvo plánuje rozšíriť súčasný projekt aj o prístup súdov k evidencii obyvateľov, evidencii obvinených a odsúdených a k registru trestov.

"V súčasnosti súdy žiadajú poskytnutie týchto údajov prostredníctvom písomných žiadostí. Táto služba tak prispeje k zjednodušeniu práce súdov a k zrýchleniu súdneho konania. Okrem toho sa ušetria aj nie malé finančné prostriedky za doručovanie žiadostí ako aj odpovedí," uviedol minister spravodlivosti Štefan Harabin.

Údaje Sociálnej poisťovne sú bezplatne sprístupnené pre okresné a krajské súdy. Pôjde o prípady v civilnej, obchodnej a správnej agende. Údaje poskytnuté Sociálnou poisťovňou pomáhajú súdom napríklad pri posudzovaní žiadosti o oslobodenie od súdnych poplatkov, pri zisťovaní finančných príjmov účastníkov konania a tiež pri doručovaní súdnych zásielok, kde súdy z poskytnutých údajov môžu zistiť adresy účastníkov konania, prípadne ich zamestnávateľa.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:16