StoryEditor

Výdavky na školu - stovky až tisícky korún

Začiatok školského roka je tu čo nevidieť a s ním aj výdavky na nákup školských potrieb. Vystrojiť na september školáka však nie je lacná záležitosť, a môže stáť aj niekoľko tisícoviek.

HN prinášajú prehľad základných výdavkov na veci, ktoré potrebuje dieťa alebo stredoškolák pri nástupe do školy. Na webových stránkach väčšiny základných škôl je zoznam potrieb, ktoré má rodič dieťaťu zaobstarať. Aktovka, peračník, zošity, perá, nie je toho málo, práve naopak. Aby rodičia najmä menších školákov na nič nezabudli, je dobre ísť do obchodu so zoznamom všetkých potrieb. Poradiť vedia aj učitelia, ktorí sú posledné augustové týždne už v práci. "Žiak potrebuje zošity, ktoré stoja asi 250 korún, prezuvky, úbor na telesnú výchovu, pomôcky na výtvarnú výchovu aj hygienické potreby,“ spresnil riaditeľ Základnej školy Komenského v Trebišove Radoslav Ujhely. Ak rodičia nakupujú všetko potrebné v akciových najnižších cenách, základné pomôcky pre školáka či študenta môžu vyjsť na viac ako tisíc korún.

Pre zväčšenie kliknite na obrázok 

Predaj v plnom prúde
Najväčší obchodný reťazec už od 30. júla spustil kampaň. Rovnako s ponukou školských pomôcok neotáľali ani ďalšie hypermarkety, ktoré svoju ponuku uviedli v polovici augusta. "S blížiacim sa dňom nástupu školákov do ročníkov sa zvyšuje i záujem rodičov o nákup pomôcok, “ pre HN to potvrdila hovorkyňa obchodnej siete Tesco Oľga Hrnčiarová. Alternatív majú rodičia veľa - od sád pier pre ľavákov až po recyklovateľné zošity. Zľavy sa pohybujú okolo 30 až 50 percent. Niektoré obchody však pripravujú aj septembrové výpredaje. Nižšia cena výrobku nemusí vždy znamenať aj nižšiu kvalitu. Napríklad ceny zošitov sa pohybujú za kus od 6 korún, no nájdu sa aj za 35 korún, a pritom ten istý formát. Rozdiel je iba v potlači obalu zošita. Na takéto rozdiely prihliada aj matka dvoch detí - syna, ktorý navštevuje základnú školu, a dcéry na strednej škole, Erika Ivanová. "Dá sa ušetriť na tom, že nekúpim dieťaťu zošit s obrázkami, ale len taký obyčajný. Je dobre, že je možnosť výberu.“ Dodáva, že podobne je to aj s úborom na telocvik. Aj keď každý rok musí kupovať nový preto, že ho deti obnosili, alebo z neho vyrástli, namiesto drahých značkových teplákov alebo tenisiek sa dajú kúpiť rovnako kvalitné za menej. Pritom rozdiel v cene je často obrovský - až niekoľko stoviek až tisícok.
Výdavkov je viac
Učebnice požičiavajú deťom školy. No na výučbu cudzieho jazyka väčšinou učitelia vyžadujú špeciálne učebnice, ktoré si musí žiak zakúpiť. Kniha spolu s pracovným zošitom môže stáť 300, no aj 800 korún. Školskými pomôckami sa však septembrové výdavky nekončia. Každá škola vyberá tzv. rodičovské príspevky. Tie sú na každej škole iné, a platia sa na začiatku školského roka. Výška sumy sa líši aj podľa toho, v ktorej časti Slovenska sa škola nachádza. "Rodičovský príspevok na našej škole je 600 korún,“ hovorí Iveta Mikšíková zo Základnej školy Pri Kríži v bratislavskej Dúbravke. Na škole v Trebišove je to 250 korún. Takéto príspevky sa platia aj na všetkých stredných školách. "U nás je to 500 korún,“ povedala riaditeľka gymnázia vo Vrábľoch Beáta Havettová. Ďalšou položkou je strava. Ak sa dieťa stravuje v škole, mesačne to rodiča môže vyjsť minimálne 350 korún. Aj to záleží na škole. Zatiaľ čo v jedálni školy v Trebišove sa dieťa naobeduje za 25 korún, na vrábeľskom gymnáziu je to 23 korún za jeden obed. Menšie deti ešte navyše navštevujú školský klub. "Vyberáme dobrovoľný poplatok, ktorý máme na celom Slovensku s najnižšou spodnou hranicou len 50 korún,“ povedal Ujhely. Aby toho rodič nemal naraz veľa, môže si všetky potrebné náklady pre školu rozložiť. "Už zhruba mesiac dopredu nakupujeme, začala som nejako začiatkom augusta, aby toho v septembri so všetkým ostatným nebolo naraz veľa,“ konštatuje Ivanová.
Deti chcú mať to naj
Každé dieťa by chcelo to, čo sa mu páči. No nie všetky rodiny si môžu dovoliť najdrahšiu školskú výbavu. Detská psychologička Dagmar Kopasová tvrdí, že dieťa si to vysvetliť dá, len treba vedieť, ako na to. "Rodič by mal ísť nakupovať pomôcky spolu s dieťaťom, aj keď je to prváčik. Dieťa si môže vybrať a bude mať pocit, že aj ono o tom rozhoduje.“ Dodáva, že spoluúčasť dieťaťa pri nákupoch a zároveň rozumné vysvetlenie, že rodič urobí všetko preto, aby to raz mohlo mať aj ono, pomáha. Ak rodina nevie finančne utiahnuť návštevu školy, môže požiadať o sociálne štipendium. To sa poskytuje v prípade hmotnej núdze, alebo ak je príjem rodiny najviac vo výške životného minima.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 02:39