StoryEditor

Žiga pre HN: V Smere možno dochádza k situácii, kedy bude generačná výmena nevyhnutná

30.05.2019, 00:00
Minister hospodárstva Peter Žiga v exkluzívnom rozhovore o problémoch s dostavbou Mochoviec aj aktuálnej situácii v strane Smer-SD.

Jadrové elektrárne Mochovce sa opäť oneskoria a opäť budú drahšie. Trocha s nadhľadom: myslíte si, že sa dožijeme dňa, keď budú reálne spustené a budú fungovať, ako majú?
Myslím si, že áno a ten čas sa blíži. Odpovedať jednoznačne je však ťažké, lebo sme v pozícii 34-percentného akcionára bez akejkoľvek právomoci. Nevieme vykonávať akcionárske práva, ako by sa patrilo na štát. Dominanciu má majoritný akcionár, ktorý sa volá Slovak Power Holding. V ňom je Enel a EPH. Enel je stále zodpovedný za dostavbu Mochoviec. Máme určité nástroje na kontrolu kvality, dostávame nejaké správy, po roku 2014 sme v riadiacom výbore, ktorý dozerá na dostavbu. Ale stále je priestor na to, by sme dostávali neúplné informácie a boli postavení pred hotovú vec, o ktorej sme krátko predtým ani netušili.

Napríklad?
Narážam na posledné predĺženie termínu. V januári boli deklarované termíny a rozpočet. Potvrdené boli čísla z augusta 2018, keď naposledy došlo k zmenám. V marci však prišiel majoritný akcionár a povedal nové termíny a sumy. Máme jedného či dvoch zástupcov v predstavenstve, kde je deväť členov. Dvoch zas v dozornej rade, kde je 11 členov. Je to akoby ste vy boli akcionárkou banky. Mali by ste rovnaké možnosti získavať informácie. Máte právo dostávať na vyžiadanie správy a finančné výkazy, ale do jadra, denného režimu a operatívy, procesu prijímania rozhodnutí, do toho nevidíte.

Ako sa vám z pozície 34-percentného akcionára pozeralo v čase oznámenia predraženia na postup NAKA voči dvom bývalým riaditeľom Slovenských elektrární? Jedného dokonca zadržali na letisku.
Orgány činné v trestnom konaní nás neinformujú, či vykonávajú nejaké úkony alebo vyšetrovanie. Dozvedeli sme sa to cez oficiálne kanály ako vy. Ak dochádzalo k páchaniu trestnej činnosti, čo vyzerá, že áno, je to v poriadku.


Máte teraz nejaké bližšie informácie, o čo presne išlo?
Nie. Vyšetrovane pokračuje a my nie sme ani účastníkmi celého procesu. Hocičo sa stalo, tak sa to dialo na operatívnej úrovni. A opakujem, tam my nevidíme. Ale asi nie je normálne, že máme jedenáste zvýšenie rozpočtu a posunutie termínu.

Mochovce stále spadajú pod Enel.
My máme ako majoritného akcionára spoločnosť Slovak Power Holding. Tam je podľa našich informácií 50-percentný akcionár Enel a 50-percentný EPH. Viem, že Enel je zodpovedný za dostavbu Mochoviec. Za čo je presne zodpovedný EPH, to nevieme presne povedať.

Takže s EPH napriamo nekomunikujete?
Majiteľ EPH Daniel Křetínský má na Slovensku v energetike širšie aktivity, nie iba Slovenské elektrárne. Tiež plynárenstvo. V Eustreame sme 50-percentný akcionári a tam je interakcia výraznejšia.

Pred časom mali problém s Mochovcami Rakúšania. Vyjadroval sa k nim aj kancelár Sebastain Kurz. Už ste si vysvetlili obavy, ktoré mali?
Mochovce vnímam z niekoľkých strán. Prvá je naša interná, akcionárska komunikácia. Druhá je bezpečnosť a tretia je medzinárodný aspekt.

Rakúšania tvrdia, že sú nebezpečné.
Bezpečnosť je vždy prioritná. Bez ohľadu na to, koľko stáli, ak by neboli bezpečné, nespustíme ich. Máme tu medzinárodne uznávaný Úrad pre jadrový do...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-16 12:04:40 - Feat.: - Title: V parlamente sa začala aprílová schôdza, na programe majú poslanci vyše sto bodov 05 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 06:05