StoryEditor

Dráma v čínskej réžii

12.02.2007, 23:00
Bratislava -- Čínskeho podnikateľa žijúceho na Slovensku uniesli v Maďarsku jeho čínski krajania. Ťažko uveriteľný príbeh sa odohral koncom januára so šťastným koncom.

Čínskeho podnikateľa žijúceho na Slovensku uniesli v Maďarsku jeho čínski krajania. Ťažko uveriteľný príbeh sa odohral koncom januára so šťastným koncom. Slovenskej polícii sa v spolupráci s maďarskou stranou podarilo podnikateľa žijúceho v Trenčíne zachrániť.
Tri milióny za život
V januári odišiel Yong Z. do Budapešti na návštevu, no naspäť sa už nedostal. Priamo tam ho uniesli dvaja čínski mladíci vo veku 20 a 17 rokov. "Jeho príbuzní volali na políciu, že im uniesli švagra a žiadajú za jeho prepustenie tri milióny korún," povedal policajný prezident Ján Packa. Unesený svojim príbuzným zavolal s tým, že nevie, kde je a že keď nedonesú peniaze, zabijú ho. Tu sa začali doslova preteky s časom pre slovenskú políciu. Požiadavka únoscov bola jasná - peniaze musia byť do jeden a pol hodiny v Budapešti. "My sme to natiahli na tri hodiny s tým, že je dlhá cesta, že sneží, bolo treba požiadať maďarskú políciu, dohodnúť si kontaktné miesta a dotiahnuť detaily," hovorí Packa. Pre trojmiliónové výkupné poslali únoscovia svojho pomocníka. Keď ich prebral, kontaktoval únoscov. Tento moment polícia využila na zmonitorovanie miesta, kde sú únoscovia aj s rukojemníkom a zasiahla.
Čínska premiéra
Policajný prezident Packa povedal, že je to prvý prípad a vôbec výnimka, čo sa čínsky občan obrátil na slovenskú políciu. Takmer všade vo svete je čínska komunita maximálne uzavretá a ak vzniknú nejaké problémy, riešia si ich medzi sebou a sami. "Samotní únoscovia boli prekvapení z toho, že rukojemnícku drámu riešila polícia." Či išlo o vyrovnávanie si účtov, alebo podnikateľské nezhody, Packa nevedel povedať.
Záujem Číňanov o pobyt na Slovensku stúpa. Veľa z nich však cez Slovensko len prechádza a snaží sa dostať do krajín západnej Európy. "Ide o vysoko profesionálne organizovanú prevádzačskú činnosť. Máme veľa práce s odhaľovaním tejto trestnej činnosti, keďže to organizujú samotní Číňania a polícia má problém preniknúť do ich komunít," hovorí riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície Michal Borgula.
Neznáme Slovensko
Číňania sú známi u nás hlavne svojimi podnikateľskými aktivitami, čo je aj najčastejšími dôvodom pri žiadaní o pobyt na Slovensku. Číňania u nás vlastnia čínske bufety a reštaurácie, malé obchody a veľkosklady s lacným textilom, obuvou, elektronikou, hračkami a iným spotrebným tovarom. Zároveň zamestnávajú svojich krajanov. V mnohých prípadoch si žiadosti o pobyt nevybavujú sami - robia to za nich ich krajania. "Tieto osoby pochádzajú väčšinou z chudobných častí Číny, zväčša nevedia ani čítať, ani písať, často ani nevedia, v ktorej krajine žiadajú o pobyt," spresnil Borgula. Slovensko uvažuje v budúcnosti o vyslaní imigračného styčného dôstojníka na našu ambasádu do Pekingu, ktorý bude priamo napomáhať pri previerkach dokladov, ich pravosti a žiadostiach o pobyt na Slovensku.

01 - Modified: 2003-04-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bude môcť členský štát vystúpiť z EÚ?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 01:33