StoryEditor

Kaník dostal ultimátum, ale opozície sa báť nemusí

Smer dal do dnešného rána lehotu -- alebo dovtedy odíde minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ľudovít Kaník z funkcie, alebo ho predseda vlády Mikuláš Dzurinda odvolá. V opačnom prípade začne Smer rokovania s ostatnými opozičnými stranami o možnosti vyslovenia nedôvery Kaníkovi.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ľudovít Kaník dostal od Smeru ultimátum- alebo do dnešného rána odstúpi z funkcie, alebo ho odvolá predseda vlády Mikuláš Dzurinda. V opačnom prípade začne Smer rokovania s ostatnými opozičnými stranami o možnosti vyslovenia nedôvery Kaníkovi. Dôvodom je zistenie, že Kaník neuhradil 57- tisícovú pokutu za neplatenie odvodov, keďže v roku 2003 bola súdom (na návrh úradu práce v Banskej Štiavnici) označená za nedobytnú. Smer však môže mať problém získať potrebných 30 podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR. Opozícia totiž nie je vôbec jednotná. KSS sa chce návrhom zaoberať, ale vopred avizuje - kým nie je 76 hlasov, nemá to zmysel. Ešte zdržanlivejšie je ĽS-HZDS. Predseda tieňovej vlády tejto strany a poslanec NR SR Tibor Mikuš preto Smeru odkázal: Konkrétne rozhodnutie bude závisieť od argumentácie tejto strany a od vnútropolitických súvislostí, v akých ju bude podávať. V krátkom čase by to bol už druhý pokus o odvolanie Kaníka.

Koaličná pohoda
Kaník sa už vopred môže spoľahnúť na podporu koaličných partnerov. Tí obviňujú Smer z vytĺkania politických bodov. "Kaník svoje konanie vysvetlil, odvody dodatočne zaplatil, a tak nie je žiadny problém," hovorí podpredseda poslaneckého klubu SDKÚ Roman Vavrík. Vládne kvarteto je takisto viazané dohodou, podľa ktorej nebudú pomáhať opozícii pri odvolávaní ministrov. Člen Predsedníctva SMK Zsolt Komlóssy má dokonca pochybnosti, či je potrebné odvolávať ministra pre morálne problémy. "Pokiaľ budeme mať konkrétne dôvody na odvolanie ministra, tak si vystačíme v koalícii," dodáva zase podpredseda ANO Jirko Malchárek.

Nezáujem verejnosti
Až tak bezproblémovo nevidia situáciu analytici. "V európskych podmienkach by už dávno v kresle nesedel, minimálne preto, že ako podnikateľ nebol schopný včas plniť svoje záväzky," vyhlásil pre HN politológ Peter Horváth. Sociológ Pavel Haulík tvrdí, že súčasný stav, keď žiaden člen vlády zo svojich prešľapov nevyvodzuje zodpovednosť, je výsledkom ľahostajnosti verejnosti. Horváth zdôrazňuje, že problém odvolávania členov vlády má dve roviny: jednou sú tzv. džentlmenské dohody medzi koaličnými stranami, druhou je poznanie, že koalícia je v menšine a nikto z nich nechce riskovať, že by odvolanie na revanš mohlo postihnúť aj ich ministra. "Ak by za takýto prešľap odstrelili Kaníka teraz, po kompletnom zverejnení zväzkov ŠtB by museli strieľať do radu."

Situácia v Čechách
Tamojší sociológ Ivan Gabal upozorňuje na nízke vedomie politikov o väzbe medzi ich správaním a verejnou podporou. Rovnako oslabená je táto väzba aj na strane verejnosti. "Stačí si spomenúť, koľko hlasov získal vo voľbách do Senátu Vladimír Železný, keď za jeho konanie v televízii Nova sme všetci zaplatili 10 miliárd korún." Železný sa medzitým stal poslancom EP. Niekoľko káuz sprevádzalo aj českého ministra zahraničných vecí Jana Kavana, medzitým to dotiahol do Valného zhromaždenia OSN. Gabal je presvedčený, že kým občania nebudú hodnotiť morálny profil politikov, dovtedy ani politici nebudú schopní určiť si hranicu, kedy stráca zmysel ich pôsobenie na verejnosti. "Podľa prieskumov je prestíž politika tesne nad upratovačkou."

Najdôležitejšie kroky Kaníka vo funkcii:
- reforma dôchodkového systému
- reforma sociálneho systému - adresnejšie dávky, ochrana pred ich zneužívaním

Kaníkove prešľapy podľa opozície
- neplatenie odvodov do Sociálnej poisťovne a Národnému úradu práce v rokoch 1997 až 1999,
dlžné odvody vyrovnal v roku 2000
- v rámci generálneho pardonu mu SP odpustila penále vo výške 263 408 korún a NÚP vo výške 40 074 korún - parlament mu nevyslovil nedôveru
- ďalších 57 000 tisíc Sk bolo označených za nedobytnú pohľadávku - súd v roku 2002 zastavil exekučné konanie voči Kaníkovej firme

Minister a jeho odvody
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ľudovít Kaník zrejme neporušil žiaden zákon, keď sa mu odpustilo v rámci generálnych pardonov v Sociálnej poisťovni (SP) a Národnom úrade práce (NÚP) nezaplatené poistné. "Som presvedčený, že je to v súlade so zákonom, hoci je to amorálne," povedal bývalý riaditeľ NÚP Jaroslav Šumný. Firme ministra Kaníka odpustila SP viac ako 260-tisíc korún a NÚP vyše 40-tisíc korún. Najnovšie sa objavila na verejnosti informácia o ďalších takmer 60-tisícoch korún, ktoré vyhlásil okresný úrad práce za nedobytnú pohľadávku a prestal ich vymáhať. "Tieto nedoplatky vznikli ešte pred vznikom NÚP a až do roku 1999 jeho firma nič neplatila, alebo len malé čiastky. V júli 1999 sme to podali na exekúciu a potom trvalo tri roky, kým súd uznal tieto pohľadávky za nedobytné." Kaník sa bráni- tak, ako som už v minulosti preukázal, tak aj dnes opakujem, že záväzky sú uhradené voči všetkým oprávneným subjektom vrátane zdravotných poisťovní. Boli uhradené podľa zákonných administratívnych procedúr a nemohli byť ovplyvnené žiadnymi individuálnymi rozhodnutiami.

01 - Modified: 2002-12-19 21:24:17 - Feat.: 0 - Title: Okresy na Slovensku sa nachádzajú v poslednom ťažení
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 14:32