StoryEditor

Vrátia sa politické nominácie

16.03.2006, 23:00

Poslanci parlamentu schválili zrušenie vášho úradu. Aký dosah to bude mať na fungovanie štátnej správy?
-- Hrozí návrat k politickým nomináciám. Náš princíp transparentného výberového konania sa zakladal na výbere zamestnanca, ktorý preukázal najvyšší stupeň vedomostí a kvalít. Toto je návrat k stavu, pre ktorý sme boli kritizovaní dlhé roky -- strany si dosadzovali ľudí svojvoľne. Na štátne pozície tak prídu ľudia servilní, lojálni, vďační tomu, kto ich dosadil. Takéto zloženie poskytne nárast korupcie a iných druhov kriminality.
Prekvapilo vás rozhodnutie parlamentu, ktorý sa tým pôvodne už veľmi nechcel zaoberať?
-- Práve ma to ani neprekvapilo. Je to jasný signál, že všetky politické strany si pred voľbami chcú takto vytvoriť možnosť, ako motivovať svojich sympatizantov a voličov a sľúbiť im isté miesta v štátnej správe.
Nie je pochopiteľné, že každá vládnuca garnitúra chce mať okolo seba ľudí, ktorým dôveruje?
-- Je samozrejmé, ak s ministrom prídu napríklad aj jeho štátni tajomníci, no úrad by nemal byť celý jednofarebný. Existuje deliaca čiara, pod ktorú by sa politicky zasahovať nemalo a tam sa začína profesionálny úrad. Generálni riaditelia sekcií a riaditelia jednotlivých odborov -- to sú už miesta, ktoré treba budovať stabilne. Nemali by mať strach, čo sa s nimi stane po voľbách.
Chcete lobovať u prezidenta, aby zákon vrátil späť na rokovanie. Prezident sa však vyjadril, že najskôr zhodnotí činnosť úradu. Myslíte si, že ho vašimi výsledkami uspokojíte?
-- Obrátil som sa na neho listom so žiadosťou o prijatie a chcem argumentovať práve užitočnosťou úradu. Nepochybujem, že s našimi výsledkami bude spokojný. Sme akceptovaní všade vo svete.
Nie je pre vás lepšou alternatívou počkať si na novú vládu po voľbách? U potenciálneho víťaza volieb -- Smeru-SD -- máte predsa podporu...
-- S takýmito úvahami nemôžem kalkulovať. Mojou jedinou úlohou teraz je, aby naše štvorročné úsilie nevyšlo nazmar.
Aké reakcie ste zaznamenali za strany vašich zamestnancov na zrušenie úradu? Neboja sa, že zostanú "na dlažbe"?
-- Nezaznamenal som žiadnu paniku, aj keď sú dlhodobo pod existenčným tlakom. Nikto neodchádza skôr, než to nebude nevyhnutné.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 15:12